Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Puszyste bułeczki pszenne

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe na mące pszennej.

Składniki:

  • 570g mąki pszennej (typ 480)
  • 24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant
  • 175ml mleka + 10ml do drożdży
  • 85g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka.
  2. Do miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić.
  5. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
  6. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 190°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.chlebek.tv, „Puszyste bułeczki- najlepsze”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Puszyste bułeczki pszenne

Puszyste bułeczki pszenne

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krzysztof · 2 lat temu
    najpierw zrobiłem w południe na próbę wyszły potem wstałem tak żeby były na śniadanie o 7.00 -dzieci super zadowolone
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewelina · 4 lat temu
    jutro pieke zobaczymy co wyjdzie hehe pozdawim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Tomku[/b] wystarczyło wymieszać tylko drożdże z mlekiem i wlać do reszty składników. Jak się robi zaczyn to masz rację potrzeba jeszcze trochę cukru i mąki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 5 lat temu
    Moim skromnym zdaniem samo mleko i drożdże nie wyrosną! Mi nie wyrosly więc dodalem cukru i mąki. Efekt natychmiastowy.

Polub nas na ...

Początek strony