Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Puszyste bułeczki pszenne

Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe na mące pszennej.

Składniki:

  • 570g mąki pszennej (typ 480)
  • 24g drożdży świeżych lub 12g drożdży instant
  • 175ml mleka + 10ml do drożdży
  • 85g miękkiego masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w 10ml letniego mleka.
  2. Do miski wsypać mąkę. Dodać masło, cukier, 2 jajka, sól, 175ml letniego mleka i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać przez parę minut. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić, podsypać odrobiną mąki.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą, na to ściereczkę i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić.
  5. Uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
  6. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  7. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 190°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.chlebek.tv, „Puszyste bułeczki- najlepsze”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 15 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Puszyste bułeczki pszenne

Puszyste bułeczki pszenne

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. krzysztof

najpierw zrobiłem w południe na próbę wyszły potem wstałem tak żeby były na śniadanie o 7.00 -dzieci super zadowolone

  Załączniki
 
  1. ewelina

jutro pieke zobaczymy co wyjdzie hehe pozdawim

  Załączniki
 
  1. Joanna

Tomku wystarczyło wymieszać tylko drożdże z mlekiem i wlać do reszty składników. Jak się robi zaczyn to masz rację potrzeba jeszcze trochę cukru i mąki :-)

  Załączniki
 
  1. Tomek

Moim skromnym zdaniem samo mleko i drożdże nie wyrosną! Mi nie wyrosly więc dodalem cukru i mąki. Efekt natychmiastowy.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony