Rustykalne bagietki bezglutenowe

Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.

Składniki na 2 bagietki:

Ciasto:

  • 500 ml zimnej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 15 g zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen)

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy
  • mąka gryczana lub ryżowa do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść 5 minut mikserem ręcznym, używając trzepaków lub robotem kuchennym, używając mieszadła, na gładkie, luźne i klejące ciasto. (Ciasto jest luźne, dlatego nie używamy haka do zagniatania).
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C (grzałka góra- dół).
  2. Ręce natłuścić olejem. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Podzielić na pół i uformować 2 bagietki. (Ciasto jest luźne. Proszę nie wgniatać dodatkowej mąki w ciasto, tylko najwyżej obtoczyć w mące ciasto z wierzchu). Bagietki posypać mąką i skręcić kilkakrotnie, aby nabrały rustykalnego wyglądu.

3

4

5

  1. Bagietki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot", J.Frej, M.Blohm

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

2 bagietki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rustykalne bagietki bezglutenowe Rustykalne bagietki bezglutenowe