Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Rustykalne bagietki bezglutenowe

Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.

Składniki na 2 bagietki:

Ciasto:

  • 500 ml zimnej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 15 g zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen)

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy
  • mąka gryczana lub ryżowa do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść 5 minut mikserem ręcznym, używając trzepaków lub robotem kuchennym, używając mieszadła, na gładkie, luźne i klejące ciasto. (Ciasto jest luźne, dlatego nie używamy haka do zagniatania).
  2. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C (grzałka góra- dół).
  2. Ręce natłuścić olejem. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Podzielić na pół i uformować 2 bagietki. (Ciasto jest luźne. Proszę nie wgniatać dodatkowej mąki w ciasto, tylko najwyżej obtoczyć w mące ciasto z wierzchu). Bagietki posypać mąką i skręcić kilkakrotnie, aby nabrały rustykalnego wyglądu.

3

4

5

  1. Bagietki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
  2. Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot", J.Frej, M.Blohm

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

2 bagietki

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Rustykalne bagietki bezglutenowe Rustykalne bagietki bezglutenowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 miesięcy temu
    Hej! Wazne pytanie: czy wyjda bez drozdzy?...Czy moge uzyc sode, proszek? Niestety drozdzy nie mozemy...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 miesięcy temu
    Dziękuję za ten przepis!!! Wyglądają cudnie i na pewno są pyszne. Córka będzie szczęśliwa.

Polub nas na ...

Początek strony