Swojskie, domowe bagietki bezglutenowe przygotowane z mieszanki trzech mąk bezglutenowych: ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Według mnie jest to dobra kombinacja mąk. Żadna z nich nie dominuje w smaku. Bagietki są chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i sprężyste. Pyszne przez pierwsze dwa dni. Na drugi dzień, po przechowaniu w woreczku foliowym, są mięciutkie. Na trzeci dzień już robią się suche, więc polecam zjeść je w dwa dni.
Składniki na 2 bagietki:
Ciasto:
500 ml zimnej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
80 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
150 g mąki gryczanej
15 g zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen)
Dodatkowo:
olej rzepakowy
mąka gryczana lub ryżowa do podsypywania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść 5 minut mikserem ręcznym, używając trzepaków lub robotem kuchennym, używając mieszadła, na gładkie, luźne i klejące ciasto. (Ciasto jest luźne, dlatego nie używamy haka do zagniatania).
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225°C (grzałka góra- dół).
Ręce natłuścić olejem. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Podzielić na pół i uformować 2 bagietki. (Ciasto jest luźne. Proszę nie wgniatać dodatkowej mąki w ciasto, tylko najwyżej obtoczyć w mące ciasto z wierzchu). Bagietki posypać mąką i skręcić kilkakrotnie, aby nabrały rustykalnego wyglądu.
Bagietki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Od razu włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Glutenfreies Brot", J.Frej, M.Blohm
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zrobiłam jeszcze raz z podwójnej porcji. Zamiast spojrzeć na przepis, to zrobiłam z głowy i zamiast 2 żółtek dodałam 2 całe jajka . Uratowałam ciasto dodając 100 gramów ...
Pierwszy sernik który mi nie opadł! Masa sernikowa wyszła bardzo rzadka i ze strachu dodałam jeszcze prawie cały drugi budyń. Ten twaróg z piątnicy chyba najlepszy. Wyszło bardzo dobre. Pozdrawiam
@Joanna ModeratorZrobiłam, tylko zamiast śmietanki użyłam Ramy do ubijania- jest stabilniejsza. Smaki super się łączą. Jestem ciekawa tego kremu na bezie ale tort ma być dla koleżanek z pracy, nie wiem ...
Najczęściej komentowane