Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem

Chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu oraz siemieniem lnianym. Chleb ma dość zwarty, miękki i wilgotny miąższ, natomiast skórkę ma chrupiącą. Jest sycący, z dużą ilością nasion i ziaren.

Składniki:

Zaczyn:

Namoczone ziarna:

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g sezamu (łuskanego)
  • 150 g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna (podane powyżej)
  • 165 g mąki żytniej typu 1150
  • 325 g mąki pszennej typu 1050
  • 210 g wody
  • 16 g soli
  • 50 g siemienia lnianego
  • 10 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16- 18 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
  2. Przygotować namoczone ziarna: Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Ziarna przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i przykryć np. talerzem. Pozostawić na co najmniej 2 godziny.
  3. Po 16- 18 godzinach przygotować ciasto chlebowe: Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 10 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek. Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć (np. jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na kilka sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 40 minut. (U mnie wystarczyło 30 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  7. Chleb studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Rustikale Brote aus deutschen Landen", Gerhard Keller.

Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony