Pieczywo - Przepisy
Smaczny chleb dla osób na diecie ketogenicznej i bezglutenowej z twarogiem, siemieniem lnianym i migdałami. Chleb jest wilgotny, zwarty, ale nie zbity, neutralny w smaku, dlatego pasuje do każdego dodatku wytrawnego, jak i słodkiego. Szybki i bardzo łatwy do przygotowania.
Makro chleba: 2400 kcal, B: 122g, T:190g, W: 31,6g.
Makro 1 kromki (1 z 18 kromek ok.40g): 133 kcal, B: 6,7g, T: 10,5g, W: 1,7g.
Chleb dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bardzo prosty do przygotowania, bez zagniatania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Bez dodatku żadnej mąki. Bardzo smaczny, miękki, wilgotny, dzięki ziarnom i orzechom lekko chrupiący. Pasuje mi w nim to, że ziarna są w tej samej proporcji i żadne mocno nie dominują.
Makro chleba (porcja 100 g): 291 kcal, B: 11,3g, T:25g, W: 4,7g
Chleb z dodatkiem startej marchewki, która nie jest wyczuwalna, a dodaje cieście wilgotności oraz sporej ilości posiekanych orzechów. Może wygląda na ciężki chleb, ale jest dość lekki i bardzo przyjemny, łagodny w smaku.
Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.
Chleb z mąki orkiszowej na zakwasie z ziarnami. Chleb jest miękki, sycący, o sprężystym, średnio porowatym miąższu, z ziarnami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym w środku. Upieczony na zakwasie żytnim i mące orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.
Smaczny chleb bezglutenowy (obecnie ulubiony mojej córki) z mąką gryczaną, zmielonymi migdałami i twarogiem z wiaderka. Wzbogacony o pestki słonecznika lub dyni. Chleb jest słodkawy przez dodatek erytrytolu. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, to moja myśl była taka, że następnym razem zrobię go bez cukru. Jednak ten lekko słodki smak nam odpowiada i kolejny chleb znowu posłodziłam ;)
Makro chleba (1 z 12 kromek, waga ok. 50g): 166 kcal, B: 7,6g, T: 12,5g, W: 5,7g (węglowodany netto: 4,2g).
Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem, pieczony na mieszance różnych mąk. W przeważającej części jest to mąka gryczana, ale dzięki temu, że jest połączona z innymi rodzajami mąk, chleb jest delikatny w smaku i według mnie żadna mąka nie dominuje. Chleb jest również bez laktozy i jajek.
Przyznam szczerze, że chleb jest w smaku bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko wilgotny miąższ, a do tego pyszny słonecznik zarówno na skórce, jak i w środku.
Wadą jest to, że szybko robi się suchy. Ja piekę go wieczorem. Zostawiam na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień kroi się dobrze i jest smaczny. Kroję cały chleb na kromki, pozostawiam kilka kromek, które zawinięte w woreczku przechowuję w chlebaku. Resztę mrożę, wyciągam potrzebną liczbę kromek i ogrzewam w tosterze, aż będą chrupiące.
Czytaj więcej: Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek)
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelmana. Ciasto na chleb jest plastyczne i ładnie wyrasta tylko na samym zakwasie. Chleb jest neutralny w smaku, pasuje do każdego dodatku.
Kolejny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie. Jest to chleb powszedni, który nadaje się do każdego dodatku. Jest dość łagodny w smaku, przez co jest lubiany również przez dzieci. Bardzo smaczny, aromatyczny i dość neutralny w smaku.
Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.
Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g
Wilgotny chleb niskowęglowodanowy z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego z wiaderka. Może być również bezglutenowy (popatrz uwagi). Chleb jest bardzo smaczny, dość łagodny. Pasuje szczególnie do wytrawnych dodatków jak: ser lub wędlina.
Makro 1 z 16 kromek kJ/ kcal: 670/ 160, białko: 12,4g, tłuszcz: 7,9g i węglowodany: 9,1g
Czytaj więcej: Chleb z ziarnami i twarogiem (niskowęglowodanowy)
Idealny chleb na zakwasie dla początkujących. Pyszny nawet z samym masłem. Lekko kwaskowaty w smaku. Dodatek słonecznika pozytywnie wpływa na smak chleba. Pomimo, że jest to chleb żytni, jest dość sprężysty i porowaty. Długo utrzymuje świeżość.
Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.
Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.
Domowy chleb tostowy, jasny i pszenny. Pyszny, łatwy, tani i zdrowszy od kupnego. Idealny do kanapek, jak również do robienia grzanek i tostów.
Bardzo spodobał mi się pomysł z przykryciem keksówki, aby chleb pozostał płaski i nieprzypieczony, jak prawdziwy chleb tostowy. Zobaczcie sami ;)
Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.
Chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu oraz siemieniem lnianym. Chleb ma dość zwarty, miękki i wilgotny miąższ, natomiast skórkę ma chrupiącą. Jest sycący, z dużą ilością nasion i ziaren.
Czytaj więcej: Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem
Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.
Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.
Jeden z bardzo znanych niemieckich chlebów. Chleb żytni mieszany na zakwasie, pieczony w keksówce. Chleb ma twardą, mocno chrupiącą, ciemną skórkę i jest wyrazisty, lekko wytrawny w smaku. Dzięki dużej zawartości mąki żytniej i zakwasu utrzymuje długo świeżość.
Chleb mieszany na zakwasie w kształcie słonecznika z dużą ilością ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo nam odpowiada, choć preferencje u nas w domu co do chleba są różne. Dzieci wolą jasne chleby, ja ciemne, a mąż mieszane, ziarniste. Ten smakuje każdemu. Jest na tyle jasny, że dzieci go chętnie jedzą, a mi odpowiada ta duża ilość ziaren w środku i na zewnątrz ;). Chleb jest duży, ma ok. 26 cm średnicy.
Lekki, jasny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem serka i płatków owsianych. Ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny miąższ.
Czytaj więcej: Chleb z płatkami owsianymi i serkiem na zakwasie
Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Bardzo smaczny chleb. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.
Przeciwnikom chleba na zakwasie z dodatkiem drożdży powiem, że w tym przepisie można upiec tak samo pyszny chleb z pominięciem drożdży. Przetestowałam i chleb wyszedł idealny. Jedynie wyrastał długo. Ciasto na pierwsze wyrastanie w misce pozostawiłam na godzinę, a w koszyku na 4 godziny, aż prawie wypełniło koszyk.
Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.
Smaczny chleb z płatkami owsianymi i rodzynkami z przepisu Jeffreya Hamelmana. Pomimo, ze jest to chleb rodzynkowy nie dodałam wszystkich rodzynek podanych w przepisie. Piekłam ten chleb 2 razy i zawsze ze zmniejszoną ilością rodzynek i według mnie jest to ilość optymalna. Chleb nie jest wówczas słodki i można go jeść nie tylko ze słodkim dodatkiem, czy serem, ale również z wędliną.
Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Długo utrzymuje świeżość. Przepis pochodzi z książki „Chleb”.
Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go upiec również tylko na samym zakwasie wydłużając jego czas wyrastania (u mnie dwukrotnie).
Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.
Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.
Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).
Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych. Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.
Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.
Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.
Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.
Pierwszy, smaczny chleb bezglutenowy jaki upiekłam dla mojej córci, u której niestety niedawno zdiagnozowano celiakię. Pierwszy chleb jaki upiekłam był nie za fajny. Ten jest nawet smaczny, mocno wilgotny, chociaż do smaku chleba bezglutenowego trzeba się przyzwyczaić.
Dodatek ziemniaków zadecydował, że zdecydowałam się na ten chleb. Ziemniaki dodają zwykłemu chlebowi więcej wilgotności i tak samo jest w przypadku chleba bezglutenowego, który potrzebuje jej szczególnie dużo.
Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.
Zakwas to cudowny stwór, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość. (W przeciwieństwie do chleba kupowanego obecnie w piekarni, który po dwóch dniach już jest nieświeży, suchy czy traci smak). Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, lecytyny czy innych ulepszaczy. Przede wszystkim nie używamy drożdży piekarskich, które poddawane są skomplikowanej obróbce chemicznej i wcale nie są zdrowe, jak mogłoby się wydawać.
Strona 1 z 2