Keto chleb migdałowo- twarogowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
10 Komentarzy
Keto chleb migdałowo- twarogowy

Smaczny chleb dla osób na diecie ketogenicznej i bezglutenowej z twarogiem, siemieniem lnianym i migdałami. Chleb jest wilgotny, zwarty, ale nie zbity, neutralny w smaku, dlatego pasuje do każdego dodatku wytrawnego, jak i słodkiego. Szybki i bardzo łatwy do przygotowania.

Makro chleba: 2400 kcal, B: 122g, T:190g, W: 31,6g.

Makro 1 kromki (1 z 18 kromek ok.40g): 133 kcal, B: 6,7g, T: 10,5g, W: 1,7g.

Keto chleb wieloziarnisty
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
3 Komentarzy
Keto chleb wieloziarnisty

Chleb dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Bardzo prosty do przygotowania, bez zagniatania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Bez dodatku żadnej mąki. Bardzo smaczny, miękki, wilgotny, dzięki ziarnom i orzechom lekko chrupiący. Pasuje mi w nim to, że ziarna są w tej samej proporcji i żadne mocno nie dominują.

Makro chleba (porcja 100 g): 291 kcal, B: 11,3g, T:25g, W: 4,7g

Chleb z orzechami i marchewką
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Napisz komentarz
Chleb z orzechami i marchewką

Chleb z dodatkiem startej marchewki, która nie jest wyczuwalna, a dodaje cieście wilgotności oraz sporej ilości posiekanych orzechów. Może wygląda na ciężki chleb, ale jest dość lekki i bardzo przyjemny, łagodny w smaku.

Chleb marchewkowy bezglutenowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Chleb marchewkowy bezglutenowy

Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.

Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
6 Komentarzy
Chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie

Chleb z mąki orkiszowej na zakwasie z ziarnami. Chleb jest miękki, sycący, o sprężystym, średnio porowatym miąższu, z ziarnami słonecznika, dyni i siemieniem lnianym w środku. Upieczony na zakwasie żytnim i mące orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.

Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami

Smaczny chleb bezglutenowy (obecnie ulubiony mojej córki) z mąką gryczaną, zmielonymi migdałami i twarogiem z wiaderka. Wzbogacony o pestki słonecznika lub dyni. Chleb jest słodkawy przez dodatek erytrytolu. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, to moja myśl była taka, że następnym razem zrobię go bez cukru. Jednak ten lekko słodki smak nam odpowiada i kolejny chleb znowu posłodziłam ;)

Makro chleba (1 z 12 kromek, waga ok. 50g): 166 kcal, B: 7,6g, T: 12,5g, W: 5,7g (węglowodany netto: 4,2g).

Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek)
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy
Chleb słonecznikowy (bez glutenu, laktozy i jajek)

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem, pieczony na mieszance różnych mąk. W przeważającej części jest to mąka gryczana, ale dzięki temu, że jest połączona z innymi rodzajami mąk, chleb jest delikatny w smaku i według mnie żadna mąka nie dominuje. Chleb jest również bez laktozy i jajek.

Przyznam szczerze, że chleb jest w smaku bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko wilgotny miąższ, a do tego pyszny słonecznik zarówno na skórce, jak i w środku.

Wadą jest to, że szybko robi się suchy. Ja piekę go wieczorem. Zostawiam na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień kroi się dobrze i jest smaczny. Kroję cały chleb na kromki, pozostawiam kilka kromek, które zawinięte w woreczku przechowuję w chlebaku. Resztę mrożę, wyciągam potrzebną liczbę kromek i ogrzewam w tosterze, aż będą chrupiące.

Chleb pszenny razowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelmana. Ciasto na chleb jest plastyczne i ładnie wyrasta tylko na samym zakwasie. Chleb jest neutralny w smaku, pasuje do każdego dodatku.

Chleb z Vermont na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
12 Komentarzy
Chleb z Vermont na zakwasie

Kolejny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie. Jest to chleb powszedni, który nadaje się do każdego dodatku. Jest dość łagodny w smaku, przez co jest lubiany również przez dzieci. Bardzo smaczny, aromatyczny i dość neutralny w smaku.

Keto chleb z siemienia lnianego
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
123 Komentarzy
Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
15 Komentarzy
Niskowęglowodanowy chleb z ziarnami i twarogiem

Wilgotny chleb niskowęglowodanowy z dużą ilością ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi sera twarogowego z wiaderka. Może być również bezglutenowy (popatrz uwagi). Chleb jest bardzo smaczny, dość łagodny. Pasuje szczególnie do wytrawnych dodatków jak: ser lub wędlina.

Makro 1 z 16 kromek kJ/ kcal: 670/ 160, białko: 12,4g, tłuszcz: 7,9g i węglowodany: 9,1g

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
17 Komentarzy
Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Idealny chleb na zakwasie dla początkujących. Pyszny nawet z samym masłem. Lekko kwaskowaty w smaku. Dodatek słonecznika pozytywnie wpływa na smak chleba. Pomimo, że jest to chleb żytni, jest dość sprężysty i porowaty. Długo utrzymuje świeżość.

Chlebek do odrywania z pesto
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Chlebek do odrywania z pesto

Niecodzienny chlebek drożdżowy z pesto. Składa się z kromek posklejanych ze sobą pesto, które odrywa się od chlebka, a nie kroi. Łatwy do przygotowania, a bardzo efektowny. Taki chlebek pasuje do sałatek oraz do potraw z grilla. Pesto możecie przygotować sami lub wykorzystać kupne. Może być dowolne pesto, jakie lubicie.

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
556 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Chleb tostowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
20 Komentarzy
Chleb tostowy

Domowy chleb tostowy, jasny i pszenny. Pyszny, łatwy, tani i zdrowszy od kupnego. Idealny do kanapek, jak również do robienia grzanek i tostów.

Bardzo spodobał mi się pomysł z przykryciem keksówki, aby chleb pozostał płaski i nieprzypieczony, jak prawdziwy chleb tostowy. Zobaczcie sami ;)

Chleb zmieniający życie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
21 Komentarzy
Chleb zmieniający życie

Chleb bez mąki, na samych ziarnach. Jest bezglutenowy, bez jajek, laktozy, bez żadnych środków spulchniający jak drożdże, soda, proszek do pieczenia, czy zakwas. Właściwie są to same ziarna i orzechy posklejane wodą zmieszaną z nasionami babki płesznik, siemieniem lnianym i nasionami chia. Chleb jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Jest wilgotny, kleisty, sycący i bogaty w błonnik.

Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
2 Komentarzy
Chleb z siemieniem lnianym, słonecznikiem i sezamem

Chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika i sezamu oraz siemieniem lnianym. Chleb ma dość zwarty, miękki i wilgotny miąższ, natomiast skórkę ma chrupiącą. Jest sycący, z dużą ilością nasion i ziaren.

Chleb białkowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
20 Komentarzy
Chleb białkowy

Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.

Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.

Chleb z Paderborn - żytni na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
5 Komentarzy
Chleb z Paderborn - żytni na zakwasie

Jeden z bardzo znanych niemieckich chlebów. Chleb żytni mieszany na zakwasie, pieczony w keksówce. Chleb ma twardą, mocno chrupiącą, ciemną skórkę i jest wyrazisty, lekko wytrawny w smaku. Dzięki dużej zawartości mąki żytniej i zakwasu utrzymuje długo świeżość.

Chleb słońce
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
3 Komentarzy
Chleb słońce

Chleb mieszany na zakwasie w kształcie słonecznika z dużą ilością ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo nam odpowiada, choć preferencje u nas w domu co do chleba są różne. Dzieci wolą jasne chleby, ja ciemne, a mąż mieszane, ziarniste. Ten smakuje każdemu. Jest na tyle jasny, że dzieci go chętnie jedzą, a mi odpowiada ta duża ilość ziaren w środku i na zewnątrz ;). Chleb jest duży, ma ok. 26 cm średnicy.

Chleb z płatkami owsianymi i serkiem na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz
Chleb z płatkami owsianymi i serkiem na zakwasie

Lekki, jasny chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem serka i płatków owsianych. Ma cienką, chrupiącą skórkę oraz miękki, elastyczny miąższ.

Chleb z jogurtem na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
8 Komentarzy
Chleb z jogurtem na zakwasie

Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Bardzo smaczny chleb. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.

Przeciwnikom chleba na zakwasie z dodatkiem drożdży powiem, że w tym przepisie można upiec tak samo pyszny chleb z pominięciem drożdży. Przetestowałam i chleb wyszedł idealny. Jedynie wyrastał długo. Ciasto na pierwsze wyrastanie w misce pozostawiłam na godzinę, a w koszyku na 4 godziny, aż prawie wypełniło koszyk.

Drożdżowy chleb babci Władzi
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
27 Komentarzy

Drożdżowy chleb babci Władzi

Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.

Chleb rodzynkowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
1 Komentarz

Chleb rodzynkowy

Smaczny chleb z płatkami owsianymi i rodzynkami z przepisu Jeffreya Hamelmana. Pomimo, ze jest to chleb rodzynkowy nie dodałam wszystkich rodzynek podanych w przepisie. Piekłam ten chleb 2 razy i zawsze ze zmniejszoną ilością rodzynek i według mnie jest to ilość optymalna. Chleb nie jest wówczas słodki i można go jeść nie tylko ze słodkim dodatkiem, czy serem, ale również z wędliną.

Chleb na zakwasie z ziarnami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
48 Komentarzy

Chleb na zakwasie z ziarnami

Pyszny chleb Jeffreya Hamelmana na zakwasie z ziarnami. Chleb ma miękki miąższ z dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz chrupiącą skórkę. Dzięki uprażonym ziarnom słonecznika i sezamu chleb uzyskuje lekko orzechowy smak. Siemię lniane wzbogaca smak chleba i nadaje mu kolor i dodatkowe wartości odżywcze. Długo utrzymuje świeżość. Przepis pochodzi z książki „Chleb”.

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
14 Komentarzy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej z dużą ilością ziaren słonecznika zarówno w środku jak i po bokach chleba. Chleb pieczony jest na zakwasie z małym dodatkiem świeżych drożdży. Można go upiec również tylko na samym zakwasie wydłużając jego czas wyrastania (u mnie dwukrotnie).

Chleb orkiszowy z miodem
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
7 Komentarzy

Chleb orkiszowy z miodem

Delikatny, bardzo smaczny chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Chleb jest miękki, o sprężystym, średnio porowatym miąższu z cienką skórką. Dosłodzony jest miodem, przy czym w połączeniu z orkiszem smak miodu się gubi i nie jest wyczuwalny. Dzięki temu chleb jest neutralny i pasuje do każdego dodatku.

Chleb orzechowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

chleb orzechowy

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Z tej okazji przygotowałam ten oto chleb orzechowy na zakwasie. Zdrowy chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej i z dużą ilością orzechów.

Chleb wiejski
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
33 Komentarzy

chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Chleb kokosowy bezglutenowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
4 Komentarzy

chleb kokosowy bezglutenowy

Chleb jest bezglutenowy i mocno kokosowy. Jest smaczny i nie za suchy. Pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i pikantnych.  Można go upiec od czasu do czasu, ale ze względu na swoją intensywną nutę kokosową nie nadaje się jako chleb codzienny.

Chleb żytnio- pszenny na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
25 Komentarzy

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
12 Komentarzy

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
8 Komentarzy

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.

Chleb ziemniaczany bezglutenowy
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
21 Komentarzy

Chleb ziemniaczany bezglutenowy

Pierwszy, smaczny chleb bezglutenowy jaki upiekłam dla mojej córci, u której niestety niedawno zdiagnozowano celiakię. Pierwszy chleb jaki upiekłam był nie za fajny. Ten jest nawet smaczny, mocno wilgotny, chociaż do smaku chleba bezglutenowego trzeba się przyzwyczaić.

Dodatek ziemniaków zadecydował, że zdecydowałam się na ten chleb. Ziemniaki dodają zwykłemu chlebowi więcej wilgotności i tak samo jest w przypadku chleba bezglutenowego, który potrzebuje jej szczególnie dużo.

Chleb żytni z otrębami
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
10 Komentarzy

Chleb żytni z otrębami

Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.

Zakwas chlebowy- krok po kroku
Print Friendly, PDF & Email

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
361 Komentarzy

zakwas

Zakwas to cudowny stwór, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość. (W przeciwieństwie do chleba kupowanego obecnie w piekarni, który po dwóch dniach już jest nieświeży, suchy czy traci smak). Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, lecytyny czy innych ulepszaczy. Przede wszystkim nie używamy drożdży piekarskich, które poddawane są skomplikowanej obróbce chemicznej i wcale nie są zdrowe, jak mogłoby się wydawać.  

Do góry
© Domowe-Wypieki.pl 2008 - 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody właściciela strony jest zabronione.