Świąteczny likier piernikowy
Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.
Składniki na ponad 800 ml:
- 250 ml brązowego rumu
- 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
- 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
- Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
- Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
- Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.