Likier czekoladowo- karmelowy z whisky

Likier przypadnie na pewno do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie likiery typu Baileys. Mnie bardzo smakuje. Jest słodziutki, gęsty, o smaku czekoladowo- karmelowym. Z podanego przepisu wychodzi ok. 750ml likieru.

Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200ml whisky
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki wsypać do niedużego garnka. (Najlepiej potłuc je uprzednio na mniejsze kawałki, im mniejsze tym lepiej. Wtedy szybciej się rozpuszczą). Dodać cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Całość podgrzewać powoli na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru i cukierków. (Nie gotować).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Kolejno mieszając, wlewać powoli alkohol.
  3. Likier można przelać przez gazę, jeśli nie ma idealnie jednolitej konsystencji.
  4. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

 

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 10 twardych cukierków karmelowych np. Werthers Original
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g czekolady kawowej lub gorzkiej
  • 300g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g whisky
  • 50g likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Cukierki, cukier, cukier waniliowy i czekoladę (połamaną na kawałki) przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 20s./ obr. 10.
  2. Dodać śmietanę, whisky i amaretto i podgrzewać 8 min./ obr. 3 w temperaturze 70°C.

Smacznego.

Przepis pochodzi z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

Likier czekoladowo- karmelowy z whisky