Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy

Baileys - irlandzki likier

Jeśli lubicie Baileys’a to ten przepis jest warty wypróbowania. Był tak zachwalany na kilku blogach, jako porównywalny z oryginałem, że koniecznie musiałam go zrobić. Jak dla mnie oryginał to jednak oryginał i ciężko mu dorównać, ale jak na likier przygotowany w domu  jest bardzo smaczny i z pewnością nie raz go jeszcze zrobię.  Sami możecie zdecydować ile whisky chcecie dodać. Ja dałam trochę ponad 250ml i jak dla mnie jest ok., choć słabszy od oryginału. Porównywałam pijąc z obu butelek na raz. Z podanego przepisu wychodzi 1 litr likieru. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • ¾ szklanki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • ¾ szklanki mleka
  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka whisky (lub więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ewentualnie: ¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. W filiżance wymieszać kawę i kakao z paroma łyżkami śmietany.
  2. Dodać do reszty śmietany, mleka, mleka skondensowanego, miodu, whisky i ekstraktu. Całość zmiksować blenderem na wysokich obrotach przez ok. 30 sekund.
  3. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce nawet do 2 miesięcy. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić likier przez co najmniej 12godz. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.

Smacznego.

Baileys - irlandzki likierBaileys - irlandzki likier

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Olu[/b] do 2 miesięcy w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 7 lat temu
    Ile miesięcy taki domowy likier może stać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justyna · 7 lat temu
    Likier jest przepyszny mam podobny przepis, umnie wódka odpad, robie na whisky, ale bez amaretto. Choć ostatnio robiam na brendy, Byl dobry!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Mariola · 8 miesięcy temu
      Zrobiłam, wygląda fajnie mi smakuje ale wiozę dziś na degustację ciekawe co powiedzą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Magdo[/b] kawę (granulki) i kakao (proszek) wymieszaj dokładnie z paroma łyżkami śmietany. Wszystko rozpuści się w śmietanie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 7 lat temu
    Witam! Nigdy nie robiłam domowego likeru, a ten wygląda tak kusząco, że chcę spróbować! Mam pytanie, w jakiej postaci należy dodać kawę i kakao? już rozpuszczone w wodzie czy granulki? Wiem, że to pewnie brzmi głupio ale naprawdę nie wiem... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Wspanialy jest ten likierek. Robiłam go. Piękne zdjęcia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Robiłam w nieco innej wersji, ale to przepyszny trunek, naprawdę można się zapomnieć pijąc to cudo...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    zdjęcia przecudne!!! takie realistyczne że aż chciałoby się sięgnąć po szklaneczkę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    ja jednak wole na bazie wodki, choc to wcale nie oryginal ;-) ale zdjecia sa tak piekne, ze mimo mlodej godziny chetnie napilabym sie takiej szklaneczki likieru :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    uwielbiam ten likier robiłam z podobnego przepisu ale z dodatkiem wódki, wiem, że oryginał to oryginał ale nam i tak smakował pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gość · 8 lat temu
    Świetny pomysł..

Polub nas na ...

Początek strony