Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
13 Komentarzy
Likier jajeczny

Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
  5. Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700ml

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Likier jajeczny Likier jajeczny Likier jajeczny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 2 lat temu
    Świetny przepis, chętnie go wypróbuje na święta, ale mam pytanie czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angelika · 2 lat temu
    Witam, mam pytanie na temat przechowywania...czy taki likier gdy zakręce w butelce mogę przechowywać gdzieś w szafce? Czy musi być w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lucyna · 3 lat temu
    No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 6 lat temu
    czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OSa · 7 lat temu
    Nie wątpię, że przepyszny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    taki kremowy, pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aniado · 7 lat temu
    Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    nessarija · 7 lat temu
    A ile go można przechowywać w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      U mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :p Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mniamusne.blox.pl · 7 lat temu
    Koniecznie do wypróbowania! Jestem pewna że jest pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Oj, skosztowałabym takiego likierku:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Jaki wspaniały!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ulla · 7 lat temu
    mniam, mniam zaczynam się oblizywać
    pyszny pomysł na te ponure dni !
    pozdrawiam
    u.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 7 lat temu
    Lubię takie domowe trunki:)

Polub nas na ...

Początek strony