Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Likier jajeczny

Smaczny i prosty do przygotowania domowy likier jajeczny. Przygotowuje się go z żółtek, mleka, cukru i białego rumu. Likier jest słodki, rzadki i z delikatną nutą waniliową i pomarańczową.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250ml białego rumu (najlepiej ok. 54%)
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. W międzyczasie utrzeć resztę cukru z żółtkami na parze, na puszystą masę. (Ubijać mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut).
  5. Dalej miksując żółtka, wlewać stopniowo gorące mleko. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie przecedzić przez sitko i pozostawić na 30 minut, aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, wlewać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelki, zamknąć i wstawić do lodówki. Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml likieru.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700ml

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Likier jajeczny Likier jajeczny Likier jajeczny

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Kamila

Świetny przepis, chętnie go wypróbuje na święta, ale mam pytanie czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kamila

Myślę, że warto spróbować.

  Załączniki
 
  1. Angelika

Witam, mam pytanie na temat przechowywania...czy taki likier gdy zakręce w butelce mogę przechowywać gdzieś w szafce? Czy musi być w lodówce?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Angelika

Musi być w lodówce.

  Załączniki
 
  1. Lucyna

No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. kinga

czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kinga

Tak. Wymieszaj najpierw 125ml spirytusu z 125ml wody.

  Załączniki
 
  1. OSa

Nie wątpię, że przepyszny.

  Załączniki
 
  1. Paula

taki kremowy, pyszny

  Załączniki
 
  1. Aniado

Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować Pzdr Aniado

  Załączniki
 
  1. nessarija

A ile go można przechowywać w lodówce?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    nessarija

U mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.

  Załączniki
 
  1. mniamusne.blox.pl

Koniecznie do wypróbowania! Jestem pewna że jest pyszny

  Załączniki
 
  1. Anna

Oj, skosztowałabym takiego likierku

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony