Holland- Drive

Kawa ze sporą ilością procentów. Jest serwowana prawie na całym świecie: w Hiszpanii, Irlandii… również w Amsterdamie. Nawet, jeśli nie jesteście fanami likieru jajecznego, to kombinacja likieru, kawy i soku pomarańczowego powinna Wam smakować. Do tego dodatek z karmelu… po prostu super. Oczywiście w szybkiej wersji można z niego zrezygnować. Kawa jest bardzo sycąca i radzę serwować ją samą, bez kawałka ciasta.

Składniki na 2 kawy:

  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 150ml gorącej, mocnej kawy
  • 120ml likieru jajecznego
  • 80ml wyciśniętego soku z pomarańczy

Dodatkowo:

  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmel. Papier do pieczenia rozłożyć na blacie. Cukier rozpuścić w małym garnku, na średnim ogniu i mieszając od czasu do czasu, skarmelizować. (Uważać, aby cukier się nie przypalił. Ciemny karmel będzie gorzki). Ściągnąć garnek z pieca i od razu, przy pomocy łyżeczki zrobić zygzaki na papierze tak, aby powstały mniej więcej dwa długie prostokąty. (Należy to robić w miarę szybko, bo karmel szybko gęstnieje). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę odstawić do lodówki.
  3. Kawę, likier i sok pomarańczowy (można przecedzić sok, ale niekoniecznie) podgrzać w garnku (ale nie gotować!).
  4. Mieszankę kawowo- likierową rozlać do dwóch wysokich szklanek. Na górę wyłożyć śmietanę. Karmel ściągnąć delikatnie z papieru i ułożyć na szklankach lub wbić w śmietanę. Od razu podawać.

Smacznego.

Uwaga: Jedną szklankę włożyłam do lodówki i nawet na drugi dzień, taka zimna kawa była pyszna.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee und Espresso”. GU.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

2 szklanki
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Holland- Drive