Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim

Gęsta czekolada do picia w stylu hiszpańskim. Jest słodka, kremowa, a swoją gęstość zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej. Czekolady nie dosładzam, ale można według uznania. Czekoladę można udekorować piankami marshmallows, które również ją osłodzą.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 500ml mleka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (= 10g, w zastępstwie ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • mini pianki marshmallows (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Ok. 5 łyżek mleka wymieszać ze skrobią i cynamonem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka, dodać wymieszaną z mlekiem skrobię, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (co najmniej 1 minutę). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gotować mieszając, aż czekolada się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje i będzie kremowe. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
  3. Czekoladę przelać do filiżanek lub szklanek. Można posypać piankami marshmallows.
  4. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim

Powiązane przepisy