Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim

Gęsta czekolada do picia w stylu hiszpańskim. Jest słodka, kremowa, a swoją gęstość zawdzięcza dodatkowi skrobi kukurydzianej. Czekolady nie dosładzam, ale można według uznania. Czekoladę można udekorować piankami marshmallows, które również ją osłodzą.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 500ml mleka
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (= 10g, w zastępstwie ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • mini pianki marshmallows (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Ok. 5 łyżek mleka wymieszać ze skrobią i cynamonem. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka, dodać wymieszaną z mlekiem skrobię, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (co najmniej 1 minutę). Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Gotować mieszając, aż czekolada się rozpuści, a całość lekko zgęstnieje i będzie kremowe. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
  3. Czekoladę przelać do filiżanek lub szklanek. Można posypać piankami marshmallows.
  4. Podawać najlepiej od razu na ciepło.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim Czekolada na gorąco w stylu hiszpańskim

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony