Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
5 Komentarzy

sok z aronii

Zostałam obdarowana przez koleżankę paroma kilogramami aronii. Owoce odszypułkowałam, opłukałam i zamroziłam. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni, aby po przetworzeniu nie była cierpka. Jest to duży plus, ponieważ jej przetworzenie możemy sobie spokojnie rozplanować.

Przygodę z aronią zaczęłam od przygotowania soku. Jest on bardzo zdrowy. Aronia zawiera bowiem dużą ilość witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Ma działanie odżywcze i antytoksyczne, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, poprawia koncentrację i pamięć. To tak w skrócie, bo zalet owoców aronii można by było jeszcze sporo wymieniać.

Zachęcam zatem wszystkich, mających dostęp do tego nietypowego owocu, do przygotowania soku lub innych przetworów z aronii.

Składniki:

  • 1kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 500g cukru
  • 500ml wody
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną aronię przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na parę godzin (lub cały dzień) do odmrożenia.
  2. Następnie laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka z aronią dodać laskę wanilii z ziarenkami i wodę. Całość zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 20- 30min. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić na parę godz., a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok. (Maksymalnie można tak ugotowaną aronię przechować do 3 dni w lodówce).
  3. Następnie przelać sok przez sitko. Laskę wanilii wyrzucić. Pozostałe z odcedzenia owoce aronii rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Wycisnąć sok ze zmiażdżonych owoców przez gazę.
  4. Cały sok zagotować i rozlać do przygotowanych słoików. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr gęstego soku. (U mnie wyszło lekko ponad 1,1 litra).
  5. Jeśli sok ma być przechowywany dłużej warto go zapasteryzować (tj. umieścić słoiki w garnku z wyłożoną na dnie ściereczką, nalać do 2/3 wysokości słoika wodę o temperaturze podobnej do temperatury soku i gotować ok. 15 min. od chwili zagotowania się wody).
  6. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Sok jest słodki i gęsty. Należy go pić po rozcieńczeniu z wodą.

Smacznego.

sok z aronii

Sok z aronii

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 28 dni temu
    Taaa.... na pewno pasteryzacja i 30min gotowanie nie pozbywa soku z ich najważniejszych składników - witamin. Może i smakuje dobrze, ale taki sok nie wiele posiada już zdrowotnych właściwości. Zdecydowanie polecam zrobić sok ze świeżych aronii, dosypać ksylitolu lub zmieszać z innymi owocami jak jeżyna lub morwa. Szkoda owoców na pasteryzację. To już lepiej zrobić nalewkę z aronii - wtedy można trzymać całą zimę - wystarczy dodać liście wiśni by zniwelować cierpki smak. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    leo · 1 miesięcy temu
    Bez sensu ten przepis (piszę to jako inżynier technolog). Po co zasypywać owoce aronii cukrem na początku, a dopiero na końcu całego procesu rozgniatać owoce? To głupota - najpierw owoce aronii powinny być rozgniecione, potem zasypane cukrem i wymieszane, aby cukier wspomógł wyciągnąć cenne substancje z owoców. No i po co gotować 2 razy? strata energii, ale przede wszystkim większa strata to rozkład termiczny części cennych elementów jak witaminy (zwłaszcza C).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Antoni · 4 lat temu
    Podoba mi się ten przepis. Rozsądnie dobrane proporcje aronia, cukier, woda. Ja zamiast wanilii zastosuję sok z cytryny /1cytr.na kg aronii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Witam!
    Czy w tym przepisie można by zastąpić laskę wanilii cukrem wanilinowym? Wanilia nie zawsze jest do zdobycia... a może źle szukam.Pozdrawiam, Beata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kraina Miodem Płynąc · 4 lat temu
    Moja mama od lat robi aroniowy sok z identycznego przepisu:) Słodki, z delikatną nutą wanilii, a do tego zdrowy!

Polub nas na ...

Początek strony