Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Krem orzechowo- kakaowy

Zdrowa wersja kremu orzechowo- czekoladowego. Składa się przede wszystkim z orzechów. Do tego kakao, dowolne mleko, które decyduje o gęstości kremu i dowolna substancja słodząca. Krem jest łatwy do przygotowania, ale wymaga posiadania malaksera o dużej mocy. Ja przygotowuję go w Thermomixie. Krem można przygotować w wersji wegańskiej. Jest również bezglutenowy. U nas w domu tylko takiego typu kremy mogą dzieci dostać do chleba, ponieważ są zdrowsze od sklepowych odpowiedników, które owszem są smaczne, ale zawierają za dużo cukru i zbędnego tłuszczu.

Podany przepis to przepis podstawowy, który możecie sami zmieniać dostosowując go do własnych upodobań. Można dodać więcej mleka, jeśli chcecie uzyskać krem o rzadszej konsystencji. Ilość substancji słodzącej również należy dostosować do własnych wymagań i preferencji smakowych.

Składniki na ponad 600ml:

  • 400g orzechów laskowych
  • 40g kakao
  • 180ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 100g syropu z agawy, klonowego, ryżowego, golden syropu, miodu, ksylitolu lub erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć z nich skórkę, pocierając je rękoma (nie musi być bardzo dokładnie, zdjąć tylko te skórki, co łatwo odchodzą).

2

  1. Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera o dużej mocy (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach, aż orzechy będą zmielone i masa zacznie się kleić. (W Thermomixie miksować 30s./ obr. 10).

3

  1. Dodać resztę składników i miksować dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (W Thermomixie miksuję ok.2,5 minuty, robiąc przerwy co 20- 30s. i ściągając krem ze ścianek naczynia).

4

  1. Krem orzechowo- kakaowy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ponad 600ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Krem orzechowo- kakaowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony