Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Krem orzechowo- czekoladowy

Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100ml mleka
  • 50g masła (lub 50ml oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
  3. Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
  4. Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g mleka
  • 50g masła (lub 50g oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
  3. Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
  4. Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Krem orzechowo- czekoladowy Krem orzechowo- czekoladowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Małgosia

Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgosia

Małgosiu, myślę, że spokojnie.

  Załączniki
 
  1. magda

Czy Można zastąpić orzechy laskowe orzechami włoskimi ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    magda

Magdo, możesz, ale moim zdaniem smakowo lepiej pasują tutaj laskowe.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony