Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Krem orzechowo- czekoladowy

Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100ml mleka
  • 50g masła (lub 50ml oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
  3. Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
  4. Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g mleka
  • 50g masła (lub 50g oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
  3. Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
  4. Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Krem orzechowo- czekoladowy Krem orzechowo- czekoladowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony