Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 7 miesięcy temu
    Hej. Robiłam dziś masło orzechowe w thermomiksie. 400 g orzechów ziemnych Łyżką miodu i łyżką oleju kokosowego. Zmiksowałam w TM5 aż 5 razy po 1 minucie / obroty na 8. Z przerwami na ściągnięcie orzechów że ścianek. I nie wyszło mi tak zjawiskowo gładkie jak Tobie. Możesz napisać ile czasu i na jakich obrotach robić w TM?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Musisz miksować dłużej. Nie pamiętam dokładnie ile minut, ale miksowałam na pewno na obrotach 10, aż do otrzymania porządanej konsystencji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kacper · 1 lat temu
    Czy można dodać inne orzechy? Np. Nerkowca, lub brazylijskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 1 lat temu
    U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani przepisu i tym razem wyszedł meeeeega Moje pytanko - czy jest jakiś sposób, żeby zrobić więcej masła na zapas? Bo co miesiąc to trochę mi się nie chce :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 2 lat temu
    Minuta blendowania vitamixem (2200W) i gotowe. Bez żadnych dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bunia · 2 lat temu
    Do orzechów dodałam trochę oleju kokosowego, bo też średnio robiły się na jednolita masę. Masło wyszło przepyszne! Robiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 2 lat temu
    Pani Joanno, przepis rewelacyjny :-) zarówno mnie jak i moim domownikom bardzo smakuje.robiłam to po raz pierwszy i wszystkim serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 3 lat temu
    [quote]Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?[/quote]
    900 W najlepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jan · 3 lat temu
    Poradzono mi także, żebym dodał wodę. Ale faktycznie za pierwszym podejściem, za krótko w thermomixie i za dużo orzechów wsypałem. Dzisiaj jak robiłem to już lepsze wyszło, jak na zdjęciu, ale wciąż bardzo ciężko masło rozsmarować na chlebie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jan · 3 lat temu
    Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować. Proszę o poradę, jaki składnik dodać, by masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da kremową konsystencję. (Popatrz na zdjęcia etapowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Goszija · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam to masełko blenderem i wyszło niesamowite. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornelia · 3 lat temu
    Myśli Pani, że blenderem takim kielichowym o mocy 500W zrobię takie masło? nie chciałabym "zajechać" silnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 3 lat temu
    A czy sól jest potrzebna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 4 lat temu
    A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Tomek · 1 lat temu
      Pewnie, że tak - ja masło rzadko chowam w lodówce, tylko w ciemnym miejscu żeby miało konsystencję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Wyszlo super:) mialam watpliwosci czy moj blender sobie poradzi z orzeszkami ale spisal sie na medal, w kilka minut bylo gotowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bbb · 4 lat temu
    Wykopałam w necie, że można takie masło zrobić w maszynce do mielenia mięsa. POLECAM!!! Jak pierwszym razem robiłam w blenderze to myślałam, że się zachlastam. Z maszynką to był relaks w porównaniu do blendera
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tralala · 4 lat temu
    Też miałam problem ze zmixowaniem- wszystko osadzało się na ściankach przez siłę odśrodkową zamiast się mixować, ale użyłam trybu pulsacyjnego do rozbijania lodu i zadziałało:) ze 20minut mixowania pulsacją i jest:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kara · 4 lat temu
    Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    zastanawiam sie czy takie masło można zrobić z orzechów włoskich
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    www.MagiczneWypieki. · 4 lat temu
    O mniam Muszę koniecznie wypróbować

Polub nas na ...

Początek strony