Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (28)

  1. kacper

Czy można dodać inne orzechy? Np. Nerkowca, lub brazylijskie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    kacper

Tak, jak najbardziej

  Załączniki
 
  1. Kamila

U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani...

U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani przepisu i tym razem wyszedł meeeeega Moje pytanko - czy jest jakiś sposób, żeby zrobić więcej masła na zapas? Bo co miesiąc to trochę mi się nie chce :/

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Maciej

Minuta blendowania vitamixem (2200W) i gotowe. Bez żadnych dodatków.

  Załączniki
 
  1. Bunia

Do orzechów dodałam trochę oleju kokosowego, bo też średnio robiły się na jednolita masę. Masło wyszło przepyszne! Robiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz POLECAM!

  Załączniki
 
  1. Paulina

Pani Joanno, przepis rewelacyjny :-) zarówno mnie jak i moim domownikom bardzo smakuje.robiłam to po raz pierwszy i wszystkim serdecznie polecam!

  Załączniki
 
  1. Maciej

Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?

900 W najlepiej

  Załączniki
 
  1. Jan

Poradzono mi także, żebym dodał wodę. Ale faktycznie za pierwszym podejściem, za krótko w thermomixie i za dużo orzechów wsypałem. Dzisiaj jak robiłem to już lepsze wyszło, jak na zdjęciu, ale wciąż bardzo ciężko masło rozsmarować na chlebie

  Załączniki
 
  1. Jan

Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy...

Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować. Proszę o poradę, jaki składnik dodać, by masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Jan

Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da...

Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da kremową konsystencję. (Popatrz na zdjęcia etapowe).

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Goszija

Właśnie zrobiłam to masełko blenderem i wyszło niesamowite. Pycha

  Załączniki
 
  1. Kornelia

Myśli Pani, że blenderem takim kielichowym o mocy 500W zrobię takie masło? nie chciałabym "zajechać" silnika.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony