Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
24 Komentarzy

krem toffifee

Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.

Składniki:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym).
  2. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i wolniutko podgrzać, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią (oczywiście za wyjątkiem kawałków orzechów).
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Uwaga: Jeśli chcecie zrobić krem z jednego, małego opakowania czekoladek Toffifee (125g) to dodajcie 31g masła i śmietany.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 7, wspomagając miksowanie kopystką.
  2. Dodać miękkie masło i śmietanę. Podgrzać przez 5min./ temp. 37°C.
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Krem ToffifeeKrem Toffifee

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 lat temu
    Jak długo można przechowywać ten krem w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Stanisława · 3 lat temu
    Joanno, czy dałoby się wymyślić podobny krem, ale z innym produktem niż drogie toffifi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 4 lat temu
    Dzieki za odpowiedz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] prosto z kartoniku. Nic nie ubijasz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 4 lat temu
    Prosze o odpowiedz czy do tych rozpuszczonych czekoladek i masla mam dodac ubita smietane czy prosto z kartonu prosze szybko odpisac pozdrawiam[s]Agnieszka[/s]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    [quote][b]Edyto[/b] tak.[/quote]
    Dziekuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Edyto[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 4 lat temu
    Witam,

    Czy ten krem nadaje sie do zmiksowania z serkiem mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olka · 5 lat temu
    wczoraj zrobilam wlasnie ten krem jest bardzo pyszny tylko ze chcialabym zeby byl gesty a moze trzeba dodac maki ziemniaczanej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    z podwójnej porcji będzie ok. 500- 600ml.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    a objętościowo ile to wychodzi? 0,5l? czy więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Martyno[/b] tak, dwukrotnie (czyli po 100g masła i śmietany).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 5 lat temu
    jeżeli wykorzystam 400g czekoladek to powinnam zwiększyć także ilość masła i śmietany? chciałabym żeby krem był dość gęsty, prawie jak nutella.
    dziękuje za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    jest superłatwy i przepyszny!!!! Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 6 lat temu
    o rany slinotok dostałam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ellen · 6 lat temu
    SUPER JEST TEN KREM....FANTAZJA.ZROBIŁAM GO NA PRÓBĘ Z MAŁEGO OPAKOWANIA(125g),ALE NIESTETY SZYBCIEJ ZNIKNĄŁ NIŻ MYŚLAŁAM....DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE PRZEPISY :-) POZDRAWIAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    a dupa rośnie · 6 lat temu
    Przed chwilą go zrobiłam...jestem oczarowana!!!! wszelkie inne kremy mogą się schować!!! super przepyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    Oj, silnej woli to ja nie mam :oops: . Jakoś bez problemu zrobiłam ten krem, ale nie miałam siły oderwać łyżeczki od słoika :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    chantel · 8 lat temu
    ooo chętnie bym zrobiła, niestety nie potrafię się opanować żeby ich nie zjeść zaraz po wyjęciu z pudełka podziwiam silną wolę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 8 lat temu
    nie ma szans żebym wytrzymala z gotowaniem... te czekoladki znikają u mnie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki:)
    powzdycham więc tylko do Twoich zdjęć

Polub nas na ...

Początek strony