Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

krem toffifee

Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.

Składniki:

  • 200g czekoladek Toffifee
  • 50g masła
  • 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym).
  2. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i wolniutko podgrzać, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią (oczywiście za wyjątkiem kawałków orzechów).
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Uwaga: Jeśli chcecie zrobić krem z jednego, małego opakowania czekoladek Toffifee (125g) to dodajcie 31g masła i śmietany.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Czekoladki włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 7, wspomagając miksowanie kopystką.
  2. Dodać miękkie masło i śmietanę. Podgrzać przez 5min./ temp. 37°C.
  3. Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Krem ToffifeeKrem Toffifee

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Kasia

Jak długo można przechowywać ten krem w lodówce?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Długo. Dokładnie trudno powiedzieć, ale myślę, że do 1- 2 miesięcy.

  Załączniki
 
  1. Stanisława

Joanno, czy dałoby się wymyślić podobny krem, ale z innym produktem niż drogie toffifi?

  Załączniki
 
  1. agnieszka

Dzieki za odpowiedz :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko prosto z kartoniku. Nic nie ubijasz.

  Załączniki
 
  1. agnieszka

Prosze o odpowiedz czy do tych rozpuszczonych czekoladek i masla mam dodac ubita smietane czy prosto z kartonu prosze szybko odpisac pozdrawiam[s]Agnieszka[/s]

  Załączniki
 
  1. Edyta

Edyto tak.

Dziekuje

  Załączniki
 
  1. Joanna

Edyto tak.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Witam,

Czy ten krem nadaje sie do zmiksowania z serkiem mascarpone?

  Załączniki
 
  1. olka

wczoraj zrobilam wlasnie ten krem jest bardzo pyszny tylko ze chcialabym zeby byl gesty a moze trzeba dodac maki ziemniaczanej

  Załączniki
 
  1. Joanna

z podwójnej porcji będzie ok. 500- 600ml.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony