Krem Toffifee

Uwaga! Bardzo uzależnia. Jeśli ktoś lubi np. Nutellę, to wie o czym mówię :). Krem jest pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Można przechowywać go dość długo w lodówce, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba.
Składniki:
- 200g czekoladek Toffifee
- 50g masła
- 50g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Czekoladki posiekać nożem bardzo drobno (lub zmiksować na drobno robotem kuchennym).
- Wszystkie składniki przełożyć do garnka i wolniutko podgrzać, mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią (oczywiście za wyjątkiem kawałków orzechów).
- Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Uwaga: Jeśli chcecie zrobić krem z jednego, małego opakowania czekoladek Toffifee (125g) to dodajcie 31g masła i śmietany.
Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:
- Czekoladki włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 7, wspomagając miksowanie kopystką.
- Dodać miękkie masło i śmietanę. Podgrzać przez 5min./ temp. 37°C.
- Przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.