Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy

Konfitura sliwkowa czekolada

Pyszna konfitura śliwkowa z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest zarówno śliwka jak i czekolada. Konfitura jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, deserów czy po prostu do chleba.
W momencie dodania czekolady można dodać również 1- 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Składniki:

  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 500g cukru żelującego 2: 1
  • 1 pomarańcza
  • 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.

02

  1. Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
  2. Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
  3. Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
  4. Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
  7. Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
  9. Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy.
Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura sliwkowa czekolada

Konfitura śliwkowa z czekoladą

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    musi to byc pyszne, a czy mozna uzyc in ego rodzaju skiwek? Czy czekolada smakuje najlepiej z wegierka ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 3 lat temu
    Cudowne konfitury, rozpływają się w ustach.
    Robiłam je rok temu wyszły idealnie, teraz ponownie powracam na stronę aby zrobić zapas na przyszły rok. Jedynie co się zmienia to ich ilość. Zamierzam zrobić z porcji W przepisie pisze, że można przechowywać do miesięcy. Ja otworzyłam w tym tyg ostatni słoiczek i ani smak ani zapach się nie zmienił. Suma sumarum przeleżakował w piwnicy rok i nic się nie zepsuło.
    PS. Idealne do przekładania piernika Polecam naprawdę warto!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gabriela · 3 lat temu
    witam, czy można zapasteryzować tą konfiturę i tym samym wydłużyć termin przydatności do spożycia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 4 lat temu
    przepyszne i bardzo oryginalne - najlepsze powidła, jakie jadłam - dałam tylko połowę cukru, gdyż wolę mniej słodkie i wtedy smak czekolady jeszcze intensywniejszy - podzieliłam się przepisem z rodziną - wszyscy zachwyceni - dziękuję :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniko[/b] gotujemy z sokiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MONIKA · 4 lat temu
    A co z sokiem ze śliwek? Śliwki dusić w nim czy go wylać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Jolu[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jola · 4 lat temu
    Piekłam Twój piernik staropolski imam pytanko czy te powidła nadadzą się do niego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 4 lat temu
    No i minąl roki u mnie w kuchni znowu pachnie śliwokwo-czekoladową konfiturą... dzięki jeszcze raz za cudo przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 5 lat temu
    rewelacja... na pweno przez trzy miesiące u mnie się nie utrzyma... soiki poszy w ruch i chopaki się zajadają... polecam, świetna i orinalna sprawa:):):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Meg · 5 lat temu
    Zrobiłam.
    Wyszło ekstra, choć następnym razem dam mniej cukru, bo trochę za słodkie jak na mój gust, i dosypię zam proszek żelujący 2:1.
    Natomiast rodzina i znajomi dopytują się już kiedy następna partia...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bernadeta · 5 lat temu
    wow! za rok zrobię napewno, nie ma bata.

Polub nas na ...

Początek strony