Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek, pachnąca cynamonem i wanilią jest idealna na zimową porę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów również do przełożenia ciasta. Łyżeczka takiej konfitury będzie także bardzo dobrym dodatkiem do jogurtu naturalnego, podanego na śniadanie. Słoiczek konfitury może służyć również jako bożonarodzeniowy podarunek. Przepis pochodzi od Buntköchin.

Składniki:

  • ok. 1,4kg jabłek
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Odważyć 1kg jabłek i pokroić w kostkę ok. 1x 1cm.
  2. 3 łyżki cukru skarmelizować na dużej patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać pokrojone jabłka. (Karmel od razu stwardnieje). Mieszać przez ok. 10- 15 minut na niedużej mocy palnika, aż karmel z powrotem się rozpuści.
  3. Zawartość patelni przenieść do dużego garnka. Dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny.
  4. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  5. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  6. Dodać rum. Gotową konfiturę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą, słoiczków i mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  7. Konfiturę można przechowywać do roku.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (14)

  1. Alis

dzisiaj zrobiłam konfiturę wg Twojego przepisu wzbogacona o parę gozdzików i kwaśną pomarańczę wraz ze zeskrobana skórką - wyszło przepysznie - wyrazisty smak a zapach jakby grudzien a nie wrzesien sie zaczynał

  Załączniki
 
  1. jan

konfitura rewelacyjna robiłem w ubiegłym roku,obdzieliłem rodzinę i znajomych-wszystkim smakowała,jutro robię z tegorocznych jabłek(zebranych z działki)-dziękuję Joanno za wspaniały przepis-pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natalio dla aromatu. Możesz pominąć.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Po co daje się rum? Można zrobić bez alkoholu?

  Załączniki
 
  1. ewa

niezłe, ale dla mnie za słodkie. jak zrobić , zeby bylo mniej słodkie?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Gosiu tak.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Czy można użyć rumu białego? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Aga nie musisz.

  Załączniki
 
  1. Aga

Czy nie muszę zagotowywać słoików? Konfitura się nie zepsuje?

  Załączniki
 
  1. Madzia

Konfitura wyszła rewelacyjna, i w konsystencji i w smaku!
Gorąco polecam!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony