Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek, pachnąca cynamonem i wanilią jest idealna na zimową porę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów również do przełożenia ciasta. Łyżeczka takiej konfitury będzie także bardzo dobrym dodatkiem do jogurtu naturalnego, podanego na śniadanie. Słoiczek konfitury może służyć również jako bożonarodzeniowy podarunek. Przepis pochodzi od Buntköchin.

Składniki:

  • ok. 1,4kg jabłek
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pociąć na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Odważyć 1kg jabłek i pokroić w kostkę ok. 1x 1cm.
  2. 3 łyżki cukru skarmelizować na dużej patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać pokrojone jabłka. (Karmel od razu stwardnieje). Mieszać przez ok. 10- 15 minut na niedużej mocy palnika, aż karmel z powrotem się rozpuści.
  3. Zawartość patelni przenieść do dużego garnka. Dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny.
  4. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  5. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  6. Dodać rum. Gotową konfiturę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą, słoiczków i mocno zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  7. Konfiturę można przechowywać do roku.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 900ml konfitury.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Konfitura ze smażonych jabłek

Konfitura ze smażonych jabłek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 5 miesięcy temu
    A czym można zastąpić cukier żelujacy? Tu gdzie mieszkam go nie dostanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alis · 1 lat temu
    dzisiaj zrobiłam konfiturę wg Twojego przepisu wzbogacona o parę gozdzików i kwaśną pomarańczę wraz ze zeskrobana skórką - wyszło przepysznie - wyrazisty smak a zapach jakby grudzien a nie wrzesien sie zaczynał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jan · 4 lat temu
    konfitura rewelacyjna robiłem w ubiegłym roku,obdzieliłem rodzinę i znajomych-wszystkim smakowała,jutro robię z tegorocznych jabłek(zebranych z działki)-dziękuję Joanno za wspaniały przepis-pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natalio[/b] dla aromatu. Możesz pominąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Po co daje się rum? Można zrobić bez alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewa · 5 lat temu
    niezłe, ale dla mnie za słodkie. jak zrobić , zeby bylo mniej słodkie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Gosiu[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Czy można użyć rumu białego?:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aga[/b] nie musisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 5 lat temu
    Czy nie muszę zagotowywać słoików? Konfitura się nie zepsuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 6 lat temu
    Konfitura wyszła rewelacyjna, i w konsystencji i w smaku!
    Gorąco polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 lat temu
    Dziś robiam tą konfiture....jest superowa.Polecam ten przepis!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuba · 6 lat temu
    robie podobnie wysmienite
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Toczka · 6 lat temu
    Mmm, coś dla mojego siostrzeńca, bo jako malec lubi słodkie i lepkie cosie nakładane na chałeczkę albo świeżo kupioną bułeczkę z masełkiem Pyszota.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kachna · 6 lat temu
    wygląda wspaniale

Polub nas na ...

Początek strony