Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy

Galaretka jabłkowa z limonką

Jest to przepis na dżem jabłkowo- limonkowy bez owoców, sama galaretka jedynie z dodatkiem skórki z limonek. Galaretka zrobiona jest z soku z ugotowanych jabłek, soku i skórek z limonek. Galaretka jest klarowna i nie za słodka. Jeśli lubicie dżemy, konfitury niskosłodzone o orzeźwiającym smaku,to ta galaretka jest dla Was. Smak limonki jest tutaj dominujący.

Składniki:

  • 2kg kwaskowatych jabłek
  • 3 limonki
  • 450g cukru żelującego 2:1

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórą i gniazdem nasiennym pokroić w ósemki.
  2. Jabłka zalać 1 litrem wody i zagotować. Przykryte gotować na małym ogniu ok. 20 min.ut, aż jabłka się rozgotują.

02

  1. Duże sitko wyłożyć ściereczką i umieścić w dużym naczyniu. Wylać na nie ugotowane jabłka i pozostawić tak na całą noc. Do naczynia ścieknie sok. Następnego dnia ściereczkę ścisnąć, wyciskając jeszcze trochę soku. (Nie ściskać bardzo mocno ściereczki, aby sok nie zrobił się mętny).
  2. Limonki sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Limonki obrać ze skóry bardzo cienko, aby nie było białej części. Skórki pokroić w cieniutkie paseczki.
  3. Wycisnąć sok z limonek i połączyć z sokiem z jabłek. Dolać tyle wody, aby uzyskać 1 litr płynu.
  4. Sok, skórki z limonek i cukier żelujący wymieszać dokładnie.
  5. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu ok. 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę galaretki na zimny talerz i go przechylić. Jeśli galaretka zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  6. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  7. Galaretkę przełożyć od razu do czystych, wypłukanych gorącą wodą słoiczków i mocno zakręcić.
  8. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra galaretki. Galaretkę można przechowywać do roku.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Marmeladen und Gelees. Früchtchen auf Vorrat” GU

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Galaretka jabłkowa z limonką

Galaretka jabłkowa z limonką

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Michale[/b] Bożena odpisała na facebooku, że galaretka pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 6 lat temu
    [quote]Zrobione. Jeszcze nie probowalam, ale za to jaki cudowny aromat :-) W tym roku moja piwniczka bedzie pelna roznosci.

    Twoj przepis Joasiu, tez zastosowalam w przypadku sliwek, bo w tym roku jest ich u mnie dostatek. Zrobilam taka galaretke do pieczywka z soku sliwkowego dodajac gozdzik i szczypte cynamonu :-) oraz zamiast limonki, dodalam pomarancze. Sama jestem ciekawa co mi z tego wyszlo ;-) Sprobuje w ten weekend obie galaretki i dam znac, jak mi smakuja, bo pachnialy w cudnie ;-)[/quote]
    I jak smakowały miała? Pani na pisać jak spróbuje :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 7 lat temu
    [b]Bożeno[/b] ja również jestem ciekawa ;-) Daj znać, jak wersja ze śliwkami smakuje. Może się skuszę na Twoją wersję :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Bozena Soltysik · 7 lat temu
    Zrobione. Jeszcze nie probowalam, ale za to jaki cudowny aromat :-) W tym roku moja piwniczka bedzie pelna roznosci.

    Twoj przepis Joasiu, tez zastosowalam w przypadku sliwek, bo w tym roku jest ich u mnie dostatek. Zrobilam taka galaretke do pieczywka z soku sliwkowego dodajac gozdzik i szczypte cynamonu :-) oraz zamiast limonki, dodalam pomarancze. Sama jestem ciekawa co mi z tego wyszlo ;-) Sprobuje w ten weekend obie galaretki i dam znac, jak mi smakuja, bo pachnialy w cudnie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Świetny pomysł.
    Galaretka na pewno smakuje swietnie:)
    Piękne , smakowite zdjęcia.
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    veggie · 7 lat temu
    jakoś się ociągam z produkcją jakichkolwiek rzeczy do słoików, ale jak widzę takie śliczne zdjęcia, to nabieram jednak powoli ochoty :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 7 lat temu
    świeży rogalik posmarowany taką galaretką.. cudnie. bardzo mi się podobają te limonkowe paseczki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    myniolinka · 7 lat temu
    Asiu ta skórka z limonki wygląda cudownie! z pewnością smakuje wybornie!
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchennefascynacje · 7 lat temu
    Musi smakować obłędnie

Polub nas na ...

Początek strony