Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.
Składniki:
- 350g kiwi (waga bez skórki)
- 150g bananów (waga bez skórki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200g cukru
- 1 płaska łyżeczka Agar- agar
Sposób przygotowania:
- Banany i kiwi pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i agar. Gotować na niedużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem przelać do 2 słoiczków, każdy po 250ml. Zakręcić i postawić na 10 minut na zakrętce.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 20 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.