Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.

Składniki:

  • 350g kiwi (waga bez skórki)
  • 150g bananów (waga bez skórki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200g cukru
  • 1 płaska łyżeczka Agar- agar

Sposób przygotowania:

  1. Banany i kiwi pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i agar. Gotować na niedużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem przelać do 2 słoiczków, każdy po 250ml. Zakręcić i postawić na 10 minut na zakrętce.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Dżem z kiwi i bananów

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 miesięcy temu
    Ile czasu można przechowywać dżem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 4 lat temu
    Wypróbowałam przepis. Dżem wyszedł dobry, choć troszkę przypaliłam, ale następnym razem postaram się bardziej pilnować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Martynko[/b] możliwe, ale żelatyny nie można gotować. Należałoby owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny i gotować do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodać do gorącej (już nie gotującej) się masy napęczniałą żelatynę.
    Myślę, że można by było użyć w tym przepisie również cukru żelującego 3:1. Wystarczyłoby 170g cukru żelującego 3:1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna Dydyk · 4 lat temu
    A mogę dać zamiast łyżeczki agaru łyżeczkę żelatyny ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwa · 5 lat temu
    Dżem jest przepyszny. Robiłam go już kilka razy. Tej jesieni przygotuję go znowu. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    flusso · 7 lat temu
    ale ładnie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudowny ten dżem! Musi smakowac wspaniale

Polub nas na ...

Początek strony