Lody z creme fraiche

Szybkie lody bez maszyny z Crème fraîche i mleka skondensowanego słodzonego. Do przygotowania tych lodów można wykorzystać kupną śmietanę Crème fraîche lub przygotowaną z tego przepisu: Creme fraiche.

Lody są słodkie z lekką, kwaskową nutą. Smakiem przypominają nam białą czekoladę ;).

Robiłam również te lody z dodatkiem ziarenek z wanilii, ale smakowo nie wyczułam żadnej różnicy.

Składniki:

  • 400g mleka skondensowanego słodzonego
  • 450g  Creme fraiche (kupna lub z przepisu:  Creme fraiche)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane słodzone i creme fraiche przełożyć do miski. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
  2. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4 godz. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 10- 15 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: moeyskitchen.com

Lody z creme fraiche

Lody z creme fraiche