Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Lody spaghetti

Lody w kształcie spaghetti to właściwie nie przepis, a sposób podania lodów waniliowych. Tak podane lody często można spotkać w lodziarniach w różnych wersjach np. orzechowej. Lody waniliowe wyciśnięte przez praskę do ziemniaków przypominają makaron spaghetti, sos truskawkowy zastępuje sos pomidorowy, a starta biała czekolada parmezan. W środku pod lodami ukryta jest jeszcze bita śmietana.

Deser należy przygotowywać szybko, szczególnie w upały, bo topi się błyskawicznie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane lody i czekolada są bezglutenowe.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 200- 240g lodów waniliowych
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 100g truskawek
  • trochę startej, białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Lody wyciągnąć z zamrażalnika, aby lekko zmiękły.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem na mus, dodając troszeczkę cukru pudru do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej, w zależności od kwaśności truskawek). Odstawić na bok.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 0,5 łyżeczki cukru pudru.
  4. Śmietanę rozłożyć na dwóch talerzykach, robiąc kleksa na środku.
  5. Lody przełożyć do praski do ziemniaków. Wycisnąć na bitą śmietanę, polać musem truskawkowym i posypać startą czekoladą.
  6. Podawać od razu.

Smacznego.

Lody spaghetti

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony