Lody dyniowe z czekoladą

Szybkie lody z puree z dyni i słodkiego mleka skondensowanego z kawałkami czekolady. Lody są kremowe i mają bardzo ciekawy smak.

Dzieci nie bardzo miały na nie ochotę, gdy usłyszały słowo "dyniowe", więc obróciłam to w żart i stanowczo stwierdziłam, że są to lody pomarańczowe. Jak dzieci zjadły, i to ze smakiem, to wyznałam im prawdę ;).

Składniki na ok. 1,4 litra:

  • 200 g puree z dyni np. Hokkaido lub zwyczajnej, przepis: "Puree z dyni"
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400g)
  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Puree z dyni, cynamon i mleko skondensowane słodzone wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę.
  2. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  3. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do przygotowanej masy dyniowej i wymieszać delikatnie, przy pomocy szpatułki lub łyżki drewnianej.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie kawałki czekolady.
  5. Gotową masę przełożyć do formy keksowej (o długości 30 cm) wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 minut przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1,4 litra lodów

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Lody dyniowe z czekoladą Lody dyniowe z czekoladą