Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Szybkie lody na słodzonym mleku skondensowanym przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Lody zrobiłam o smaku porzeczkowym. Są nie za słodkie, a w smaku przypominają trochę lody jogurtowe. Kwaśne porzeczki w połączeniu ze słodkim mlekiem skondensowanym i śmietaną mają według mnie odpowiednią słodycz i nie wymagają dosładzania (chyba, że ktoś woli słodsze lody).

Składniki:

  • 300g porzeczek czerwonych
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Zmiksować blenderem na puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać mleko skondensowane słodzone i dokładnie wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego z porzeczkami i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym