Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Lody czekoladowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku czekoladowym. Do ich przygotowania możecie wybrać czekoladę o mniejszej lub większej zawartości kakao, według uznania.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 żółtek
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca. Wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać, mieszając łyżką, na małej mocy palnika, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie może za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. (Gdyby masa nie była jednolita, zmiksować chwilę blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
  5. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  6. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 3 godziny. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je wcześniej, aby lekko zmiękły. (Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym lody będą bardziej czekoladowe, ale też bardziej zwarte i będą potrzebowały więcej czasu, aby zmięknąć).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody czekoladowe Lody czekoladowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony