Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lody czekoladowe

Pyszne, kremowe, domowe lody o smaku czekoladowym. Do ich przygotowania możecie wybrać czekoladę o mniejszej lub większej zawartości kakao, według uznania.

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 żółtek
  • 100 g cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca. Wlać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką.
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać, mieszając łyżką, na małej mocy palnika, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Należy się nie śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie może za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. (Gdyby masa nie była jednolita, zmiksować chwilę blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.
  5. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  6. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 3 godziny. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je wcześniej, aby lekko zmiękły. (Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym lody będą bardziej czekoladowe, ale też bardziej zwarte i będą potrzebowały więcej czasu, aby zmięknąć).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody czekoladowe Lody czekoladowe

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony