Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Granita truskawkowa

Chłodząca, pyszna, małokaloryczna truskawkowa słodycz. Można podawać ją samą, z kawałkami truskawek lub bitą śmietaną.

Składniki:

  • 500g świeżych truskawek
  • 150ml wody
  • 50g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, mieszając by cukier się rozpuścił. Ostudzić.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dolać zimną wodę i dokładnie wymieszać.
  3. Masę truskawkową przelać do naczynia najlepiej metalowego (w miarę szerokiego, a nie głębokiego. Użyłam metalowej miski). Wstawić do zamrażalnika. Po 30 minutach zaglądnąć. Jeśli masa zacznie zamarzać na brzegach naczynia to od tego momentu należy co pół godziny zdrapywać zamrożoną masę widelcem ze ścianek i dna naczynia. Tak należy postępować, aż cała masa się zamrozi i będzie miała postać małych kryształków. (Trwa to kilka godzin, w zależności od temperatury w zamrażalniku).
  4. Granitę rozłożyć do szklaneczek lub pucharków i podawać. (Gdy granita poleży długo w zamrażalniku będzie twarda. Przed podaniem należy odczekać parę minut, aż lekko zmięknie).

Smacznego.

Granita truskawkowa

Granita truskawkowa

Granita truskawkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony