Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Lody spaghetti

Lody w kształcie spaghetti to właściwie nie przepis, a sposób podania lodów waniliowych. Tak podane lody często można spotkać w lodziarniach w różnych wersjach np. orzechowej. Lody waniliowe wyciśnięte przez praskę do ziemniaków przypominają makaron spaghetti, sos truskawkowy zastępuje sos pomidorowy, a starta biała czekolada parmezan. W środku pod lodami ukryta jest jeszcze bita śmietana.

Deser należy przygotowywać szybko, szczególnie w upały, bo topi się błyskawicznie.

W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrane lody i czekolada są bezglutenowe.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 200- 240g lodów waniliowych
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 100g truskawek
  • trochę startej, białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Lody wyciągnąć z zamrażalnika, aby lekko zmiękły.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Zmiksować blenderem na mus, dodając troszeczkę cukru pudru do smaku (ok. 1 łyżeczki lub więcej, w zależności od kwaśności truskawek). Odstawić na bok.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 0,5 łyżeczki cukru pudru.
  4. Śmietanę rozłożyć na dwóch talerzykach, robiąc kleksa na środku.
  5. Lody przełożyć do praski do ziemniaków. Wycisnąć na bitą śmietanę, polać musem truskawkowym i posypać startą czekoladą.
  6. Podawać od razu.

Smacznego.

Lody spaghetti

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnes · 2 lat temu
    Bardzo popularne we włoskich lodziarniach. Widziałam jeszcze eis lasagne też ciekawe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sekret · 2 lat temu
    można te lody też wycisnąć na maszynce do mielenia mięsa bo próbowałam nie było za ładne ale mogło być ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lilka · 3 lat temu
    Kurcze... już myślałam, że za chwilę Halloween... "Ohydne" w sam raz na tę okazję Ale za oknem lato..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 3 lat temu
    Nigdy jeszcze nie widziałam tak podanych lodów, ciekawy pomysł

Polub nas na ...

Początek strony