Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Szybkie lody na słodzonym mleku skondensowanym przygotowane bez użycia maszyny do lodów. Lody zrobiłam o smaku porzeczkowym. Są nie za słodkie, a w smaku przypominają trochę lody jogurtowe. Kwaśne porzeczki w połączeniu ze słodkim mlekiem skondensowanym i śmietaną mają według mnie odpowiednią słodycz i nie wymagają dosładzania (chyba, że ktoś woli słodsze lody).

Składniki:

  • 300g porzeczek czerwonych
  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (400g)
  • 500g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Zmiksować blenderem na puree, a następnie przetrzeć przez sitko. Dodać mleko skondensowane słodzone i dokładnie wymieszać.
  2. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Dodać do słodkiego mleka skondensowanego z porzeczkami i delikatnie, przy pomocy szpatułki (lub łyżki drewnianej) wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub innego pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Masę przykryć z góry folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 5- 6 godzin lub na noc. (Jeśli lody przebywają długo w zamrażalniku, dobrze jest je wyciągnąć na ok. 20 min. przed podaniem, aby nieco zmiękły).

Smacznego.

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Lody porzeczkowe na mleku skondensowanym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony