Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
13 Komentarzy

Lody krówkowe

Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de

zegarek

Czas przygotowania:

5- 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Pojemność:

ok. 1 litra
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Lody krówkowe 

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Mrożą się!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 3 lat temu
    [i]Lody w prost przepyszne[/i] :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam
    Chciałam zapytać jeśli chcę użyć krówki gotowej to muszę ją trochę podgrzać czy prosto z puszki?

    Pozdrawiam,
    Agnieszka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Atlanta · 4 lat temu
    Lody właśnie się mrożą w lodówce. Masa była niebiańska. Do tej pory nie przepadałam za lodami ale coś czuję, że w tej wersji będę jadała je często. Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    witam serdecznie,
    gdzie można zakupić takie lub podobne wafelki? ;-) dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    IwonaW · 5 lat temu
    Napewno musi być whipping cream dlatego że to trzeba ubić. Do ubijania nadaje się tylko whipping nie double cream.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Agata · 1 lat temu
      double cream jest slodka smietana i rowniez nadaje sie do ubijania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Zimoch · 5 lat temu
    rewelacja, rewelacja, powiem jeszcze raz rewelacja... a że plątay mi się w spiżarce rodzynki... no to zrobiy się lody krówkowe z nutką bakaliową... przepyszne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 5 lat temu
    Zrobiłam te lody ostatnio i są przepyszne! ja miałam puszkę mleka skondensowanego o pojęmności 500 gram, tak więc pozostałe 120 gram rozprowadziłam cienkimi paseczkami w środku masy lodowej i gdy nabierało się lody w środku był pyszny karmel. Warto wypróbować bo robi się je ekspresowo a efekt zachwycający
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Niula · 5 lat temu
    Rozpusta! krówka i do tego wafelki z czekoladą....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 5 lat temu
    Ale bym takie zjadła...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksandra · 5 lat temu
    Bardzo fajny pomysł. Na pewno zrobię. Moja 3 letnia córka jest koneserką lodów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wyglądają bosko, mam tylko pytanie, czy zamiast kremowki można użyć angielskiej "double cream" albo "whipping cream"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gosia · 1 lat temu
      Agnieszka ja robię lody na śmietanie double i wychodzą extra,ostatnio dodałam poszatkowane orzechy włoskie ,,ale czad"
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    elżbieta · 5 lat temu
    To jest pycha ! Ostatnio zrobiłam/pierwszy raz/masę krówkową i wyszła rewelacyjnie, połączona z bitą śmietaną rewelacja. Mam tylko pytanie, czy włożona do zamrażalnika masę trzeba mieszać, aby nie zrobiły się kryształki ?

Polub nas na ...

Początek strony