Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Lody krówkowe

Ekspresowe lody przygotowane tylko z dwóch składników: masy krówkowej i słodkiej śmietany. Jeśli ktoś lubi wyjadać masę krówkową z puszki jak np. ja ;) to te lody będą mu smakować. Są mocno słodkie i smakują intensywnie krówkowo ;)

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (400g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 600ml słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Odmierzyć 380g masy krówkowej i wymieszać ją trzepaczką.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy krówkowej i delikatnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika (przeznaczonego do mrożenia), przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na parę godzin lub na noc.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: sabrinasue.blogspot.de

zegarek

Czas przygotowania:

5- 10 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 4 godz. lub dłużej
porcje

Pojemność:

ok. 1 litra
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Lody krówkowe 

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Lody krówkowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (18)

  1. Kasia

Mrożą się!!

  Załączniki
 
  1. Kamila

Lody w prost przepyszne :-)

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Witam
Chciałam zapytać jeśli chcę użyć krówki gotowej to muszę ją trochę podgrzać czy prosto z puszki?

Pozdrawiam,
Agnieszka

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Prosto z puszki. Wymieszaj ją tylko dobrze trzepaczką.

  Załączniki
 
  1. Atlanta

Lody właśnie się mrożą w lodówce. Masa była niebiańska. Do tej pory nie przepadałam za lodami ale coś czuję, że w tej wersji będę jadała je często. Bardzo dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Sandra

witam serdecznie,
gdzie można zakupić takie lub podobne wafelki? ;-) dziekuje i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sandra

Kupuję w niemieckim supermarkecie, ale podejrzewam, że w Polsce w supermaketach też znajdziesz.

  Załączniki
 
  1. IwonaW

Napewno musi być whipping cream dlatego że to trzeba ubić. Do ubijania nadaje się tylko whipping nie double cream.

  Załączniki
 
  1. Agata    IwonaW

double cream jest slodka smietana i rowniez nadaje sie do ubijania.

  Załączniki
 
  1. Anna Zimoch

rewelacja, rewelacja, powiem jeszcze raz rewelacja... a że plątay mi się w spiżarce rodzynki... no to zrobiy się lody krówkowe z nutką bakaliową... przepyszne!!!

  Załączniki
 
  1. Niula

Rozpusta! krówka i do tego wafelki z czekoladą....

  Załączniki
 
  1. Angie

Ale bym takie zjadła...

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony