Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Owocowe lody jogurtowe

Pyszne, domowe lody jogurtowe dla ochłody w upalne dni. Lody przygotowane są na bazie jogurtu greckiego i mrożonych owoców. Dzięki użyciu zamrożonych owoców, lody można przygotować dosłownie w 5 minut. Wystarczy zmiksować owoce z jogurtem, dosładzając je według uznania cukrem pudrem, miodem, ksylitolem itp. Jedynym istotnym warunkiem jest posiadanie mocnego blendera, który poradzi sobie ze zmiksowaniem zamrożonych owoców.

Składniki na ok. 500 ml:

  • 300 g mrożonych owoców np. truskawek, jagód, borówki amerykańskiej, malin, owoców leśnych, mango
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu)

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego (u mnie thermomix) włożyć zamrożone owoce. Dodać jogurt i cukier puder.
  2. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy.
  3. Lody są gotowe i można podawać je od razu. Są jednak miękkie. Można przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby lekko stwardniały i dało się formować gałki. (Na zdjęciu lody po 2 godzinach mrożenia).

Uwaga:

  • Na zdjęciu pierwszym znajdują się jogurtowe lody z mango, a na ostatnim jogurtowe lody z jagodami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 500ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Owocowe lody jogurtowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony