Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Lody orzechowe

Domowe lody orzechowe na żółtkach. Do wyboru można przygotować lody o smaku orzechów laskowych lub włoskich. Które lepsze? Trudno powiedzieć. U mnie w domu zdania są podzielone ;).

Składniki:

  • 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 400 ml mleka
  • 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 90 g cukru
  • 4 żółtka

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • posiekane orzechy
  • posiekana czekolada orzechowa

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Garnek przykryć talerzykiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Trwa to ok. 2 godzin, ale można zostawić na dłużej, nawet na całą noc).
  2. Chłodne mleko z orzechami przelać przez drobne sitko, aby oddzielić mleko od zmielonych orzechów. Orzechy ugnieść łyżką, aby wycisnąć całe mleko. (Przecedzone orzechy już nie będą potrzebne).
  3. Przecedzone mleko zagotować.
  4. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  6. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć np. folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  7. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwagi:

  • Orzechy laskowe można zmielić samemu na mąkę lub kupić gotowe, zmielone. Włoskie należy zmielić, ponieważ zmielonych nie ma w sprzedaży.
  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.
  • Na dwóch pierwszych zdjęciach od góry widać lody o smaku orzecha laskowego, a na dwóch ostatnich o smaku orzecha włoskiego.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 700 ml

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Lody orzechowe Lody orzechowe Lody orzechowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony