Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Lody kawowe

Klasyczne lody kawowe na żółtkach, kremowe, o intensywnym smaku kawy. Można zaserwować je dorosłym zamiast popołudniowej kawy. Bardzo smaczne.

Składniki na ok. 1 litr:

  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 8 g kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Dodać kawę rozpuszczalną. Zagotować, mieszając, aby kawa się rozpuściła.
  2. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  3. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody). Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  4. 100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
  5. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Lody przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny, aby można było formować gałki.
  6. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: tanie
Lody kawowe Lody kawowe

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony