Lody brzoskwiniowe

Kremowe, domowe lody na żółtkach o smaku brzoskwiniowym. Lody są smaczne, orzeźwiające i delikatnie brzoskwiniowe. Jeśli pozostanie Wam brzoskwiń, możecie pokroić je na kawałki i podać do lodów.

Składniki na ok. 1 litr:

  • 500 g świeżych, dojrzałych brzoskwiń
  • 3 żółtka
  • 300 ml mleka
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie naciąć na krzyż nożykiem, zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, następnie przelać zimną wodą, ściągnąć skórkę i wyciągnąć pestkę. Miąższ pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, dodać 50 g cukru i zagotować. Od zagotowania, gotować dalej na średniej mocy palnika 5 minut, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Następnie ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić garnek do zimnej wody).
  2. Do drugiego garnka wlać mleko i 200 ml słodkiej śmietany. Zagotować.
  3. W tym czasie utrzeć żółtka z 50 g cukru na jasną, puszystą masę. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  4. Całą masę przelać z powrotem do garnka (najlepiej ponownie umytego) i podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Trwa to ok. 5 minut. Należy się nie śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy). Masę pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić garnek do zimnej wody).
  5. Chłodne puree brzoskwiniowe dodać do chłodnej masy jajecznej i wymieszać łyżką. Masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  6. 100 ml śmietany ubić na sztywno i wmieszać do chłodnej masy.
  7. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Gotową masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby można było formować gałki.
  8. Lody można przygotować również bez maszyny. Masę przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Regularnie wyciągać masę i miksować, aby nie utworzyły się kryształki lodów. (Miksować co pół godziny przez pierwsze 5 godzin. Następnie pozostawić, aby lody zamarzły do odpowiedniej konsystencji).

Uwaga:

  • Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 15 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 1 litra

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lody brzoskwiniowe Lody brzoskwiniowe