Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Lody truskawkowe bez jajek

Mocno truskawkowe, pyszne, aromatyczne, domowe lody z maszyny bez dodatku jajek. Są orzeźwiające. Składają się ze świeżych truskawek słodzonych cukrem i bitej śmietany. Idealne na upały.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • ok. 60 g cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny, cukier i zmiksować blenderem na mus. (Sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie). Mus truskawkowy schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  2. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do chłodnego musu.
  3. Masę przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniem producenta. (Maszyna powinna mieć ok. 1,5 litra pojemności). Gotowe lody można podawać od razu (są miękkie) lub przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, przykryć i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2- 3 godziny, aby można było formować gałki.

Uwaga:

*Gdyby lody długo przebywały w zamrażarce, należy wyciągnąć je przed podaniem ok. 20 minut wcześniej, aby lekko zmiękły.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 700 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Lody truskawkowe bez jajek Lody truskawkowe bez jajek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony