Granola gryczana

Mocno chrupiące, zdrowe, zapiekane musli z kaszy gryczanej i płatków owsianych. Można podawać je na śniadanie z jogurtem lub mlekiem, z dodatkiem owoców lub bez. Jest mocno sycące i umiarkowanie słodkie.

Składniki na ok. 370 g granoli:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g orzechów (dowolnych, ja używam przeważnie włoskich lub nerkowca)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć kaszę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane, ziarna słonecznika, posiekane orzechy, olej kokosowy i syrop. Wszytko razem wymieszać.
  2. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (przemieszać co najmniej raz podczas pieczenia). Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Można wymieszać według uznania z suszonymi owocami. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 370 g

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Granola gryczana Granola gryczana Granola gryczana