Mocno chrupiące, zdrowe, zapiekane musli z kaszy gryczanej i płatków owsianych. Można podawać je na śniadanie z jogurtem lub mlekiem, z dodatkiem owoców lub bez. Jest mocno sycące i umiarkowanie słodkie.
Składniki na ok. 370 g granoli:
100 g kaszy gryczanej niepalonej
100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
10 g wiórków kokosowych
20 g siemienia lnianego
50 g ziaren słonecznika
30 g orzechów (dowolnych, ja używam przeważnie włoskich lub nerkowca)
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć kaszę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane, ziarna słonecznika, posiekane orzechy, olej kokosowy i syrop. Wszytko razem wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (przemieszać co najmniej raz podczas pieczenia). Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie). Pozostawić do ostygnięcia.
Można wymieszać według uznania z suszonymi owocami. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
skopałam ciasto z paczki- tzn bardziej piekarnik niż ja i wtedy trafiłam na ten przepis.... Cieszę się, że zepsuł mi się ten termoobieg bo ciasto wyszło super!
Szarlotka pyszna! Ciasto jest tak kruche, rozpływa się w ustach. Jedyna rzecz która zmieniłam, to sposób przygotowania jabłek. Nie miałam szarej renety, użyłam to co było, do jabłek dodałam sok ...
@ŁucjaUżywam przepisu na ten biszkopt gdy robie torty. Nie nasaczam go ale można ale smaruje np.konfitura lub dżemem ... z nasaczaniem mozna nie raz przesadzic
Najczęściej komentowane