Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Granola gryczana

Mocno chrupiące, zdrowe, zapiekane musli z kaszy gryczanej i płatków owsianych. Można podawać je na śniadanie z jogurtem lub mlekiem, z dodatkiem owoców lub bez. Jest mocno sycące i umiarkowanie słodkie.

Składniki na ok. 370 g granoli:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g orzechów (dowolnych, ja używam przeważnie włoskich lub nerkowca)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć kaszę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane, ziarna słonecznika, posiekane orzechy, olej kokosowy i syrop. Wszytko razem wymieszać.
  2. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (przemieszać co najmniej raz podczas pieczenia). Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Można wymieszać według uznania z suszonymi owocami. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 370 g

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Granola gryczana Granola gryczana Granola gryczana

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony