Gofry proste

Prosty przepis na domowe gofry. Gofry są łatwe i szybkie do przygotowania. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu.

Składniki:


  • 300g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 500ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • trochę masła do smarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Ciasto pozostawić na chwilę (ok. 15 minut), aby odpoczęło.
  2. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  3. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
  4. Do gofrów pasuje dowolny słodki dodatek np. bita śmietana, cukier puder, dżem, sos waniliowy, mus jabłkowy lub świeże owoce.

Uwaga:

  • Gofry nie są mocno chrupiące.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Gofry proste Gofry proste