Gofry biszkoptowe

Gofry biszkoptowe to nic innego jak biszkopt z gofrownicy. Ciasto biszkoptowe jest bardzo puszyste i delikatne, a gofry wychodzą mocno chrupiące. Zaraz po usmażeniu są delikatne, ale pozostawione na chwilę na kratce kuchennej robią się bardzo chrupiące. Do gofrów przygotowałam kisiel jagodowy, ale pasuje do nich również inny słodki dodatek.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Kisiel jagodowy:

  • 100g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez dodatku cukru

Dodatkowo:

  • trochę masła do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować ją masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka.
  5. Gofry smażyć po parę minut na złoty kolor.
  6. Usmażone gofry wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się chrupiące.
  7. Przygotować kisiel. Jagody razem z cukrem i ¼ szklanki wody zagotować.
  8. Budyń w proszku wymieszać w niewielkiej ilości wody. Dodać do gotujących się jagód. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Podawać z goframi.

Uwagi:

  • 1 szklanka= 250ml
  • Proszę dobrze wysmarować gofrownicę masłem przed każdym smażeniem. Ciasto ma tendencję do przyklejania się.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 9 gofrów w kształcie serc

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Gofry biszkoptowe Gofry biszkoptowe Gofry biszkoptowe