Gofry na maślance

Pyszne, lekkie i chrupiące gofry z dodatkiem maślanki. Są proste i łatwe do przygotowania. Bardzo smaczne same lub z dowolnym dodatkiem. Ja podałam je z z bitą śmietaną i borówką amerykańską.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 125ml maślanki
  • olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano- jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.
  3. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.
  4. Gofry smażyć na złoty kolor.
  5. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
zegarek

Całkowity czas przygotowania:

do 1 godziny
porcje

Liczba porcji:

5 gofrów w kształcie serc

trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Gofry na maślance

Gofry na maślance

Gofry na maślance