Bezglutenowe gofry belgijskie (z Liege)

Wspaniałe gofry na cieście drożdżowym w wersji bezglutenowej. Gofry są naprawdę bardzo smaczne, mega chrupiące, głównie dzięki dodatkowi cukru perlistego do ciasta. W środku są natomiast miękkie i wyrośnięte. Gofry są słodkie od cukru perlistego, chociaż i tak zmniejszyłam jego ilość, ale takie też powinny być. Możecie dodać również zwykły cukier i gofry wyjdą smaczne, ale koniecznie spróbujcie zrobić je też z cukrem perlistym i zobaczycie różnicę.

Najlepiej podawać je same, ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Najlepiej już nie posypywać ich cukrem pudrem, bo ciasto jest już słodkie.

Składniki na ok. 10- 12 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 16 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru perlistego

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę ryżową, z jaglaną i skrobią.
  2. Jeśli używamy drożdży świeżych należy najpierw przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mieszanki mącznej. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. (Jeśli używamy drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać je tylko z mąkami i dodać resztę składników).
  3. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Resztę mieszanki mącznej wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo luźne). Podczas wyrabiania wlewać stopniowo roztopione, chłodne lub lekko ciepłe masło.
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. (Gdy jest chłodno w kuchni, wstawić miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 30°C. Włączam grzałkę góra- dół).
  6. Następnie rozgrzać gofrownicę.
  7. Do ciasto dodać cukier perlisty i wymieszać delikatnie szpatułką.
  8. Nakładać po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy.
  9. Gofry smażyć po kilka minut na złoty kolor.
  10. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardzo chrupiące.

Uwagi:

  • Gofrownicy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto zawiera sporo masła i nie przywiera do gofrownicy.
  • Gofrownicę najlepiej wyczyścić jak jest jeszcze ciepła, przecierając ją ręcznikiem papierowym.
  • Zamiast mąki ryżowej lub jaglanej można użyć mąkę gryczaną. Gofry będą równie pyszne, ale ciemniejsze od mąki gryczanej.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10- 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bezglutenowe gofry belgijskie (z Liege) Bezglutenowe gofry belgijskie (z Liege) Bezglutenowe gofry belgijskie (z Liege)