Eton Mess


Angielski deser bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Pyszny, lekki deser, który polecam wykonać w sezonie truskawkowym. Można go zrobić również z innymi owocami jak np. malinami, jagodami, jeżynami, kiwi, mieszanką owoców leśnych itp. Łatwy do przygotowania, a w smaku obłędny.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g świeżych truskawek
- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- ok. 80- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
- ½ łyżki cukru pudru
Do dekoracji (opcjonalnie):
- kilka truskawek
- listki mięty
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Trochę mniej niż połowę zmiksować blenderem na mus, a resztę pokroić na kawałki. Wymieszać razem i posłodzić cukrem pudrem. (Ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są słodkie, cukier można pominąć).
- Bezy pokruszyć na grube kawałki.
- Śmietankę ubić, aż zgęstnieje, ale nie będzie całkiem sztywna. Dodać pokruszone bezy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Połowę truskawek z musem rozłożyć do czterech szklanek lub pucharków. Wyłożyć połowę bitej śmietany z bezami. Wyłożyć resztę truskawek i przykryć resztą śmietany z bezami.
- Można udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
- Deser podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Jeśli pieczecie sami bezy, to należy przygotować je z 2 białek według przepisu: "Bezy".
![]() |
Kuchnia: |
Angielska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!