Eton Mess

Angielski deser bezowy z bitą śmietaną i truskawkami. Pyszny, lekki deser, który polecam wykonać w sezonie truskawkowym. Można go zrobić również z innymi owocami jak np. malinami, jagodami, jeżynami, kiwi, mieszanką owoców leśnych itp. Łatwy do przygotowania, a w smaku obłędny.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • ok. 80- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
  • ½ łyżki cukru pudru

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • kilka truskawek
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Trochę mniej niż połowę zmiksować blenderem na mus, a resztę pokroić na kawałki. Wymieszać razem i posłodzić cukrem pudrem. (Ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są słodkie, cukier można pominąć).
  2. Bezy pokruszyć na grube kawałki.
  3. Śmietankę ubić, aż zgęstnieje, ale nie będzie całkiem sztywna. Dodać pokruszone bezy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
  4. Połowę truskawek z musem rozłożyć do czterech szklanek lub pucharków. Wyłożyć połowę bitej śmietany z bezami. Wyłożyć resztę truskawek i przykryć resztą śmietany z bezami.
  5. Można udekorować kawałkami truskawek i listkami mięty.
  6. Deser podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Jeśli pieczecie sami bezy, to należy przygotować je z 2 białek według przepisu: "Bezy".

Kuchnia:

Angielska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Eton Mess Eton Mess