Budyń czekoladowy z foremki

Mocno czekoladowy budyń o zwartej konsystencji. Ugotowany budyń można przelać do foremek o ładnym kształcie i schłodzony przełożyć na talerz. Budyń zachowa swój kształt i będzie się ładnie prezentował. W smaku jest intensywnie czekoladowy. Polecam podawać go np. z kisielem z gruszek, bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 500 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać drobno.
  2. 1,5 szklanki (375 ml) mleka zagotować.
  3. W tym czasie wymieszać pozostałe mleko dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem, skrobią ziemniaczaną i kakao.
  4. Do gotującego się mleka dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wymieszane mleko z żółtkami, cukrem, skrobią i kakao, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  5. Foremki lub miseczki (u mnie foremki sylikonowe na babeczki) przepłukać porządnie zimną wodą zaraz przed wlaniem budyniu. (Nie wycierać foremek tylko strzepnąć nadmiar wody).
  6. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do foremek. Budyń przykryć od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2- 3 godzin.
  7. Ściągnąć folię z budyniu. Schłodzoną foremkę odwrócić do góry dnem na talerz. (Jeśli jest to silikonowa foremka to najpierw odchylić delikatnie jej brzegi, aby budyń zaczął się od niej odklejać. Najczęściej po obróceniu foremki na talerz, trzeba jeszcze nią delikatnie potrząsnąć, aby budyń wyskoczył. Jeśli w dalszym ciągu budyń nie wyskoczył to można wsadzić foremkę z budyniem na parę sekund do ciepłej wody).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Budyń czekoladowy z foremki Budyń czekoladowy z foremki