Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń o smaku waniliowym. Pyszny, prosty, naturalny i z prawdziwą wanilią.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 40 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. 1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g mleka
  • 2 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 40 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii przełożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Domowy budyń waniliowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony