Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem to propozycja na stół wigilijny zamiast kutii, czy makówek. Pewnie niektórzy z Was powiedzą, że nie obejdzie się bez kutii, inni, że bez makówek, a ja kocham mak i powtarzam się co parę lat robiąc na zmianę kutię, makówki, łamańce z makiem i kluski z makiem.

Łamańce z makiem to nic innego jak pyszna masa makowa z orzechami, owocami suszonymi i miodem z powbijanymi w nią kruchymi ciasteczkami. Masę można nabierać na ciasteczko i chrupać ;)

W tym roku łamańce będą u nas w dwóch wersjach: jedna masa makowa z klasycznymi, maślanymi ciasteczkami, a druga z maślanymi ciasteczkami bezglutenowymi. Poniżej podaję obie wersje.

Wersja klasyczna

Składniki:

Masa makowa:

  • 250g suchego maku (może być zmielony)
  • 150g dowolnych, suszonych owoców (np. rodzynki, figi, morele, śliwki, daktyle)
  • 70g orzechów (np. włoskich, nerkowca, migdały)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g płynnego miodu (syropu z agawy lub klonowego)
  • 50g masła
  • ewentualnie: aromat migdałowy, ekstrakt migdałowy, rum, amaretto lub likier pomarańczowy

Ciasteczka maślane:

  • 250g mąki pszennej
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 190g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem (trochę więcej niż do przykrycia), przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Masło roztopić.
  3. Orzechy posiekać. Owoce suszone pokroić w kostkę. (Rodzynki pozostawiam w całości). Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać.
  4. Do maku dodać posiekane orzechy, suszone owoce i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodać miód i roztopione masło. Wymieszać. Można dodać trochę aromatu, ekstraktu lub alkoholu według uznania. Masę makową schłodzić w lodówce.
  5. Przygotować ciasteczka maślane. Składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy ciasteczek).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  8. Schłodzoną masę makową przemieszać, przełożyć do miseczki i powtykać ciasteczka lub podać ciasteczka osobno. (Robiłam najpierw dołek nożem, aby ciasteczka się nie połamały przy wciskaniu).

Wersja bezglutenowa

Składniki:

Ciasteczka maślane bezglutenowe:

  • 160g mąki kukurydzianej (jaglanej lub ryżowej)
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M)

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową przygotować według przepisu jak powyżej.
  2. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Rozwałkowane ciasto ułożyć razem z papierami na desce i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 minut, aż stwardnieje. (Nie dłużej, bo zamrożone ciasto będzie przy wykrawaniu pękać).
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  4. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zdjąć górny papier do pieczenia. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować pomiędzy papierami i na czas pieczenia znów wstawić do zamrażalnika.
  5. Piec jedną blachę po drugiej przez ok. 13 minut, aż lekko się przyrumienią. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). Ciasteczka pozostawić na blasze, aż lekko ostygną (zaraz po upieczeniu są miękkie). Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (po ostygnięciu będą kruche i chrupiące).
  6. Schłodzoną masę makową przemieszać, przełożyć do miseczki i powtykać ciasteczka lub podać ciasteczka osobno. (Robiłam najpierw dołek nożem, aby ciasteczka się nie połamały przy wciskaniu).

Uwaga:

  • Masło i jajko do ciasteczek powinno być chłodne, prosto z lodówki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Łamańce z makiem Łamańce z makiem

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony