Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Deser wiśniowa pianka

Orzeźwiający deser wiśniowy z czekoladą. Puszysta, słodko- kwaśna pianka wiśniowa pod czekoladowym kremem. Pyszny, lekki deser nie tylko na upały. Polecam.

Składniki na ok. 4 porcje:
Warstwa wiśniowa:

  • 250g wiśni (waga bez pestek)
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 250ml słodkiej śmietany 30- 36%

Krem czekoladowy:

  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • np. bezy, posypka czekoladowa, świeże wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
  2. Do garnka włożyć wiśnie i zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do masy wiśniowej.
  3. Masę rozłożyć do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężała.
  4. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i ściągnąć od razu z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc.
  5. Chłodny krem czekoladowy ubić mikserem do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki i wycisnąć na warstwę wiśniową. Ozdobić posypką czekoladową, wiśniami i bezami.
  6. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Deser wiśniowa pianka

Deser wiśniowa pianka

Deser wiśniowa pianka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Ewa

Czy mozna w tej sam sposob zrobic mus z czerwonej porzeczki? czy bedzie pasowalo? oraz czy ilosc zelatyny wtedy bez zmiany?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony