Pudding z chia

Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest naprawdę proste. Wystarczy jedynie wymieszać nasiona z ulubionym mlekiem i dosłodzić do smaku. Po paru godzinach, a najlepiej nocy pudding jest gotowy do spożycia. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Sam pudding można przechowywać przez parę dni w lodówce. Dlatego warto zrobić go więcej i mieć pod ręką np. na śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • 250ml mleka (krowiego, migdałowego, ryżowego, sojowego, kokosowego)
  • 4 łyżki nasion chia (w przypadku mleka kokosowego z puszki polecam użyć tylko 3 łyżek nasion chia)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2- 3 łyżki syropu z agawy, ryżowego, klonowego, golden syropu lub miodu

Dodatkowo:

  • świeże owoce lub mus owocowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wymieszać z nasionami chia i cynamonem. Odstawić na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Następnie posłodzić do smaku. Przykryć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  3. Pudding rozłożyć do szklanek lub pucharków i udekorować owocami lub polać musem.

Smacznego.

Pudding z chia