Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Ryż na mleku

Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser. Można podawać go np. ze świeżymi owocami, z cynamonem, rodzynkami, musem jabłkowym, sosem przygotowanym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.

Do ryżu na mleku powinniśmy wybrać taki ryż, który po ugotowaniu będzie miał mazistą i kremową konsystencję. Osobom mieszkającym w Niemczech polecam kupić Milchreis.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 250g ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach jak do risotto np. arborio)
  • 1litr mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko wlać do garnka. Dodać laskę wanilii, ziarenka oraz masło. Mleko zagotować. Dodać ryż i cukier. Gotować na małej mocy palnika do miękkości, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. (Ryż powinien ładnie napęcznieć i zmięknąć. Mleko natomiast powinno się prawie całkowicie wchłonąć. W zależności od ryżu trwa to ok. 30minut).
  3. Wyciągnąć laskę wanilii, a garnek z ryżem ściągnąć z pieca, przykryć talerzem i pozostawić na ok. 2 minut. (Ryż jeszcze bardziej napęcznieje).
  4. Gotowy rozłożyć do miseczek. Podawać na ciepło lub zimno. Można oprószyć cynamonem.

Smacznego.

Ryż na mleku

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 17 dni temu
    Dziś zrobiłam. Nie dodawałam cukru, a laski wanilii zamieniłam na wanilię bourbon. Zwykle ryż mi się przypalał, a tutaj proporcje są idealnie odmierzone. Mój ryż gotował się trochę ponad 20minut. Bardzo mi smakowało ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 3 miesięcy temu
    Najpierw należy ryż krotko obgotować w wodzie, następnie odcedzić i gotować w mleku z masłem. Cukier dodajemy na samym końcu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    fifek · 11 miesięcy temu
    bardzo smaczny polecam
    :D:o
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amator · 1 lat temu
    ryz surowy tak? piszcie wszystko, ja nie umiem gotowac i z tym przepisem raczej tego nie zrobie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pioyr · 2 lat temu
    przepis swietny. ja troszke go zmieniłem dodajac szczypte szafranu ktory pieknie go zabarwił i nadał mu nutke ciekawego smaku.

Polub nas na ...

Początek strony