Tiramisu klasyczne
Ocena użytkowników: 5 / 5
Włoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, jajeczno- serowy krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą i likierem Amaretto. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do uzależnienia. Przed podaniem należy posypać go z góry obficie kakao.
Składniki:
- ok. 250 g biszkoptów podłużnych
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3- 5 świeżych jaj (używam 3 rozmiar L lub 4 rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- 250 ml zaparzonej kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić białka od żółtek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
- Żółtka utrzeć z cukrem (miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut) na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone, dodając go w 2- 3 porcjach.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie ok. 20x 22cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.kochwiki.org
Kuchnia: |
Włoska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 9 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Winę za to że nie wychodzi i nie stężeje ponoszą jajka - muszą być świeże
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ten przepis jest mega❤️
Robiłam pierwszy raz i wyszedł przepychota❤️- {"set":null,"list":{"2":2,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam wszystkich :)
Sam przepis jest super i dziekuje za niego. Robiłem już kolejny raz tym przepisem i prawie zawsze masa pomimo kilku godzin w lodówce masa jest plynna jak w niektórych komentarzach. Powodem jest mascarpone z Lidla - tańsze ale nie nadaje sie :( Nastepnym razem użyje innego.
Niech Bóg błogosławi Was wszystkich w Imieniu Jezusa Chrystusa. Amen- {"set":null,"list":{"2":3,"4":6,"3":4,"6":1,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak można Boga wmieszać do deseru.Bóg to nie jest ścierka ani naczynie kuchenne,zaś kuchnia nie jest miejscem na modły.Więcej szacunku dla Twojego Boga zalecałbym
- {"set":null,"list":{"2":7,"5":0,"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego? Do Boga można modlić się w każdej chwili i w każdym miejscu...
- {"set":null,"list":{"2":13,"4":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bóg jest wszędzie i lubi, gdy rozmawia się z nim wszędzie ;)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co za bzdura, właśnie zrobiłam na mascarpone z Lidla (używam go również do innych wypiekow) i masa wyszła gęsta! Trzeba dobrze ubić żółtka i białka ot cała tajemnica! produkty powinny być w pokojowej temperaturze.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Powodem nie jest mascarpone z Lidla, ale 50g cukru w przepisie. Trzeba dodać sporo więcej.
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam bez białek i wyszło idealnie. W przepisie podana jest za duża ilość kawy. Wystarczy dosłownie 1/4 szklanki i moczenie przez sekunde
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.kawy nigdy za wiele, ja daje dużo i moczę porządnie, mokre biszkopty smakują najlepiej :D
- {"set":null,"list":{"2":9}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super robilam miesiac temu wszysko wyszlo idealnie ,a dzis robie na urodziny Babci
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko wg przepisu zrobiłam, w lodówce stało 12 godzin. Nie zsiadło się wcale, wręcz płynęło:( Gdzie błąd?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam wg przepisu z małą zmiana dałam 3 żółtka a dwa białka, wyszło idealne. Innym razem zrobiłam z 4 żółtek i dwóch białek tez wyszło idealne. Biszkopty szybko obracać aby za mocno nie nasiąkły, one chwycą wilgoć z masy.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To tak jak u mnie
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pewnie w zbyt krótkim ubijaniu. Masa z żółtek i cukru musi być jasna (prawie biała) i sztywna. Jak z ledwością spływa że szpatułki miksera, wtedy jest dopiero ok. Białka wmieszać trzeba delikatnie i tylko do połączenia. Zawsze wychodzi :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Surowe jajka bez pieczenia? to zdrowe?
- {"set":null,"list":{"3":2,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czemu nie? Trzeba tylko wcześniej sparzyć wrzątkiem. Ogrom deserów jest na bazie surowych jaj, tylko nie każdy o tym wie a wszyscy się zajadają :)
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak kogiel mogiel :) pychota albo żółtko do tatara zależy kto co lubi (y)
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie zjadłabym surowego jajka! Salmonella jest nie tylko na skorupce ale w żółtku też! Kilka miesięcy temu ledwo odratowali moją ciocię która zjadła surowe jajko.
- {"set":null,"list":{"3":2,"5":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest jeden problem. Te biszkopty ze sklepu są niesmaczne. Najlepiej samemu upiec na zapas, bo mogą albo powinny być lekko przesuszone
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W Biedrze są takie włoskie podłużne, suche, posypane cukrem w opakowaniach 400g.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo fajny przepis. Wyszło idealnie, chociaż na ogół nic mi nie wychodzi. :D Także polecam spróbować bo warto :)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam dziś , pomimo że żółtka na puch a piana na sztywno niestety półotwarcie tortownicy masa wypłynęła , nie wiem gdzie tkwił błąd ale smak obłędny wiec już zjedzone :D :D
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło smaczne tylko masa nie zastygła dobrze myślé że to przez białka
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Uwielbiam ten przepis! Ciasto wychodzi pyszne :) Trzeba uważać i nie mieszać zbyt mocno masy mascarpone z białkami. Jak mieszałam za długo i za dokładnie to masa była lejąca.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Co mozna dodac zamiast amaretto?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.brandy, cognac, whisky
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ale cos np bez alkoholowego? :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.do kawy można dodać olejek zapachowy do ciast np. migdałowy :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Whiski
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja kupiłam bezalkoholowy syrop amaretto ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wino Marsala
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W oryginalnym włoskim tiramisu daje się miód, a nie cukier, i specjalny likier,
nie amaretto- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Specjalny likier?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, ten likier nazywa się amaretto :D
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może być marsala może być porto i amaretto tez przejdzie tez info z Włoch :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.otrzymalam przepis od rodwotej Wloszki i w przpisie nie ma wzmianki o likierze takze moze bez lub z... smacznego ;)
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Według mojego znajomego Włocha do tiramisu dodaje się marsala all'uovo, czyli likier jajeczny na bazie wina Marsala z Sycylii.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz zrobilam z piana,tez bylo rzadkawe,drugi raz dalam same zoltka,wyszlo idealne.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wczoraj zrobiłam i wyszło pyszne, ale dopiero dzisiaj po przegryzieniu się jest to prawdziwa petarda :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja. Ilość idealna do 4 pucharków.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kompletna kicha! Szkoda czasu i pieniedzy! Masa rzadka i ciasto nie nadawalo sie do podania. Tragiczny przepis
- {"set":null,"list":{"7":2,"2":4,"5":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może dlatego że nie umiesz zrobić jak trzeba xd
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":3,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.To w takim razie coś zrobiłaś nie tak....wychodzi idealne .mniam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Spróbuj z zmienić serek na firmy Piątnica, ja raz zrobiłam z innym serkiem i mi masa nie zastygła, rozlewala się nawet po całej nocy w lodówce. Z serkiem z Piątnicy wyszło wszystko idealnie
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Z Piątnicy! No bo skąd? (nod)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeżeli użyłaś czegoś marki np. Biedronka, to niestety tak jest. Kiedyś użyłem budyniu marki Biedra, aby zrobić masę do ciasta 3Bit. Odradzam, kup lepiej np. Oetkera, wiadomo, że wyjdzie. To samo zrobiłem z Tiramisu, użyłem serka Piątnica. Wyszło idealnie.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja użyłam "marki Biedronka" i mi wyszło ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aniu, nie przepis jest ok, błąd leży gdzie indziej ;> może po porostu nie umiesz w desery?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka i serek powinny być schłodzone czy w temp pokojowej?
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja też właśnie zaczynam robić. Zobaczymy co wyjdzie. Tylko, że ja sama piekłam biszkopty do tego.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
- ← Poprzednie
- 1
- ...
- 4
- 5
- 6
- 7
- Następne →