Krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 40 g cukru pudru
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
  • 200 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • świeże owoce lub mus owocowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
  3. Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  4. W tym czasie zmiksować na najwyższych obrotach żółtka z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać w kąpieli wodnej*, mieszając łyżką, ok. 8- 10 minut, aż masa będzie mocno ciepła i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Można ewentualnie podgrzewać masę ok. 5 minut bezpośrednio na palniku, na małej mocy palnika. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy).
  6. Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać trzepaczką napęczniałą żelatynę. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody i wody nie dodawać). Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, a następnie schłodzić w lodówce.
  7. Gdy masa zacznie tężeć (po ok. 15 minutach), ubić śmietanę na sztywno. Połączyć delikatnie trzepaczką.
  8. Okrągłe, małe foremki** opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  9. Chcąc wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  10. Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców, osłodzonych ewentualnie cukrem do smaku.

Uwagi:

* Garnek z masą jajeczną umieścić na większym garnku z małą ilością gotującej się wody. Woda z garnka nie może dotykać dna garnka z masą i powinna się gotować na małej mocy palnika.

** Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.

Kuchnia:

Bawarska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Krem bawarski Krem bawarski

Powiązane przepisy