Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)

Nie mogłam zdecydować się na jeden konkretny przepis, dlatego z kilku przepisów wybrałam to co mi najbardziej odpowiada i stworzyłam tą oto wersję.

Polecam przed przystąpieniem do pracy przeczytać cały przepis i przygotować potrzebne naczynia. Całość robi się szybko i dobrze mieć wszystko pod ręką ;)

Składniki:

  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 50g cukru pudru
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
  • 200ml mleka
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody.
  3. Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  4. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii i gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać do garnka o średniej wielkości. Masę ubijać chwilę mikserem, w kąpieli wodnej. (Garnek włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami). Masa trochę zgęstnieje. (Masa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
  6. Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać lub wmiksować napęczniałą żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
  7. Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  8. Okrągłe, małe foremki* opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  9. Aby wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  10. Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Smacznego.

*Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

5
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

krem bawarski

krem bawarski

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony