Krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)
Nie mogłam zdecydować się na jeden konkretny przepis, dlatego z kilku przepisów wybrałam to co mi najbardziej odpowiada i stworzyłam tą oto wersję.
Polecam przed przystąpieniem do pracy przeczytać cały przepis i przygotować potrzebne naczynia. Całość robi się szybko i dobrze mieć wszystko pod ręką ;)
Składniki:
- 2 żółtka
- laska wanilii
- 50g cukru pudru
- 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
- 200ml mleka
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody.
- Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
- W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii i gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
- Całą masę przelać do garnka o średniej wielkości. Masę ubijać chwilę mikserem, w kąpieli wodnej. (Garnek włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami). Masa trochę zgęstnieje. (Masa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
- Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać lub wmiksować napęczniałą żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Okrągłe, małe foremki* opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Aby wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
- Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
*Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
5 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |