krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)

Nie mogłam zdecydować się na jeden konkretny przepis, dlatego z kilku przepisów wybrałam to co mi najbardziej odpowiada i stworzyłam tą oto wersję.

Polecam przed przystąpieniem do pracy przeczytać cały przepis i przygotować potrzebne naczynia. Całość robi się szybko i dobrze mieć wszystko pod ręką ;)

Składniki:

  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 50g cukru pudru
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
  • 200ml mleka
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody.
  3. Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  4. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii i gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać do garnka o średniej wielkości. Masę ubijać chwilę mikserem, w kąpieli wodnej. (Garnek włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami). Masa trochę zgęstnieje. (Masa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
  6. Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać lub wmiksować napęczniałą żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
  7. Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  8. Okrągłe, małe foremki* opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  9. Aby wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  10. Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Smacznego.

*Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

5
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

krem bawarski

krem bawarski

Powiązane przepisy