Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)

Nie mogłam zdecydować się na jeden konkretny przepis, dlatego z kilku przepisów wybrałam to co mi najbardziej odpowiada i stworzyłam tą oto wersję.

Polecam przed przystąpieniem do pracy przeczytać cały przepis i przygotować potrzebne naczynia. Całość robi się szybko i dobrze mieć wszystko pod ręką ;)

Składniki:

  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 50g cukru pudru
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
  • 200ml mleka
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimniej wody.
  3. Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  4. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca, wyciągnąć laskę wanilii i gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle miksując na najwyższych obrotach. (Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać do garnka o średniej wielkości. Masę ubijać chwilę mikserem, w kąpieli wodnej. (Garnek włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami). Masa trochę zgęstnieje. (Masa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).
  6. Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać lub wmiksować napęczniałą żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
  7. Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  8. Okrągłe, małe foremki* opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  9. Aby wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  10. Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców z cukrem pudrem.
Smacznego.

*Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
porcje

Liczba porcji:

5
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

krem bawarski

krem bawarski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 4 lat temu
    Dzisiaj robiłam ten deser według przepisu . Wyszedł przepysznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] krem jest najsmaczniejszy, gdy jest przygotowany według przepisu. Polecam laskę wanilii. Możesz zamiennie dać cukier waniliowy, ale to już nie całkiem to samo. Jeśli chcesz to możesz dać szczyptę cynamonu, ale mnie pasuje tutaj wanilia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aleksandra · 5 lat temu
    Witam;) Deser wygląda smakowicie i chciałam spróbować go sprawdzić, ale czym mogę zastąpić laskę wanilii? A jaką ilość cynamonu?( czytałam powyższe komentarze)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorka · 5 lat temu
    No to kolejny przepis będzie wypróbowany! Specjalnie na wizytę Teściowej Oby im smakował!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] może. Będzie inaczej smakować, ale też wyjdzie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OLA · 5 lat temu
    Czy moze być cynamon zamiast wanili bo nie mam ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 6 lat temu
    Wczoraj zrobiłem i wszystkim smakował. Dziś robię ponownie tylko z galaretką malinową. Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 6 lat temu
    Pannę cottę znam, robiłam nie raz, ale krem bawarski póki co jeszcze w mojej kuchni nie zaistniał. Ale ta piankowość mnie bardzo zaciekawiła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Madziu[/b] dziękuję :lol: Mam Nicon D90 :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Szczypiór · 6 lat temu
    Pyszny deser. super zdjęcie :lol:

    Mam pytanie. Jakim aparatem robi pani zdjęcia .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dzikowiec · 6 lat temu
    Wygląda doskonale! Na pierwszy rzut oka przypomina panna cottę, ale przygotowanie faktycznie jest inne. Muszę spróbować

Polub nas na ...

Początek strony