Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Tiramisu z rabarbarem

Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Sama się do nich również zaliczam ;) Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.

Składniki na ok. 4 pucharki:

  • ok. 600g rabarbaru
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 40ml likieru jajecznego
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Przełożyć do garnka, dodać 70g cukru, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 7- 8 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozleci). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone zmiksować chwilę z 50g cukru. Dodać stopniowo likier i miksować krótko, tylko do połączenia składników, na gładką masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do serka.
  3. Na spodzie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. Rozłożyć połowę rabarbaru, kolejno połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć ok. 2 godziny). Przed podaniem posypać z góry kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu z rabarbarem

Tiramisu z rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 5 lat temu
    Jest przepyszny :-) Stał się moim ulubionym deserem. Kto nie próbował - zachęcam . Po pierwsze bardzo łatwo i szybko się robi , po drugie jest bez jajek , a po trzecie rewelacyjnie smakuje ! Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 6 lat temu
    Cudowne! Z rabarbarem jeszcze nie łączyłam. Podoba mi się ten pomysł:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 6 lat temu
    Fajna kombinacja z tiramisu;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KucharzyTrzech · 6 lat temu
    Kapitalna odmiana Moj mąż uwielbia tiramisu, ale wlasnie te jajka go przeraźają czy coś w sam raz dla niego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    jakie odmienione! naprawdę, ciekawy pomysł.
    tym bardziej, że to sezon na rabarbar.
    pięknie podany deser.
    pozdrawiam!
    Karmel-itka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 6 lat temu
    Przepięknie wygląda:) Na takie oryinalne przepisy miałam nadzieję w akcji na durszlaku. Zachęcam do wspólnej zabawy.

Polub nas na ...

Początek strony