Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy
Tiramisu z rabarbarem

Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.

Składniki na ok. 4 duże pucharki:

  • ok. 600 g rabarbaru (waga po obcięciu końcówek)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 40 ml likieru jajecznego (opcjonalnie)
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki ok. 1 cm. (Nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 7- 8 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozpadnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie stopniowo likier i zmiksować krótko.
  3. Na dnie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. (Można użyć również formy i wtedy biszkopty wykładamy całe). Rozłożyć połowę rabarbaru, a nastepnie połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć 2- 3 godziny. Można również pozostawić na noc). Przed podaniem posypać z góry kakao.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Tiramisu z rabarbarem Tiramisu z rabarbarem Tiramisu z rabarbarem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszkaww · 6 lat temu
    Jest przepyszny :-) Stał się moim ulubionym deserem. Kto nie próbował - zachęcam . Po pierwsze bardzo łatwo i szybko się robi , po drugie jest bez jajek , a po trzecie rewelacyjnie smakuje ! Polecam :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 7 lat temu
    Cudowne! Z rabarbarem jeszcze nie łączyłam. Podoba mi się ten pomysł:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    DarkANGELika · 7 lat temu
    Fajna kombinacja z tiramisu;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KucharzyTrzech · 7 lat temu
    Kapitalna odmiana Moj mąż uwielbia tiramisu, ale wlasnie te jajka go przeraźają czyli coś w sam raz dla niego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    jakie odmienione! naprawdę, ciekawy pomysł.
    tym bardziej, że to sezon na rabarbar. pięknie podany deser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    Przepięknie wygląda:)

Polub nas na ...

Początek strony