Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tiramisu z rabarbarem

Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Sama się do nich również zaliczam ;) Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.

Składniki na ok. 4 pucharki:

  • ok. 600g rabarbaru
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 40ml likieru jajecznego
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Przełożyć do garnka, dodać 70g cukru, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 7- 8 min, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozleci). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone zmiksować chwilę z 50g cukru. Dodać stopniowo likier i miksować krótko, tylko do połączenia składników, na gładką masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do serka.
  3. Na spodzie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. Rozłożyć połowę rabarbaru, kolejno połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć ok. 2 godz). Przed podaniem posypać z góry kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu z rabarbarem

Tiramisu z rabarbarem

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony