Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tiramisu z rabarbarem

Pyszne, kremowe tiramisu z dodatkiem rabarbaru. Tiramisu zostało zrobione bez użycia jajek. Na pewno ucieszy to osoby, które nie lubią dodatku surowych jajek w deserach. Sama się do nich również zaliczam ;) Tiramisu nie jest za słodkie, takie w sama raz. Lekko kwaskowata warstwa rabarbarowa idealnie pasuje do kremowej, słodkiej warstwy z serkiem mascarpone. Lekki, szybki deser, warty wypróbowania w sezonie rabarbarowym.

Składniki na ok. 4 pucharki:

  • ok. 600g rabarbaru
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 40ml likieru jajecznego
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Przełożyć do garnka, dodać 70g cukru, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 7- 8 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozleci). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone zmiksować chwilę z 50g cukru. Dodać stopniowo likier i miksować krótko, tylko do połączenia składników, na gładką masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do serka.
  3. Na spodzie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. Rozłożyć połowę rabarbaru, kolejno połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć ok. 2 godziny). Przed podaniem posypać z góry kakao.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
porcje

Liczba porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Tiramisu z rabarbarem

Tiramisu z rabarbarem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Agnieszkaww

Jest przepyszny :-) Stał się moim ulubionym deserem. Kto nie próbował - zachęcam . Po pierwsze bardzo łatwo i szybko się robi , po drugie jest bez jajek , a po trzecie rewelacyjnie smakuje ! Polecam :-)

  Załączniki
 
  1. Majana

Cudowne! Z rabarbarem jeszcze nie łączyłam. Podoba mi się ten pomysł

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Fajna kombinacja z tiramisu

  Załączniki
 
  1. KucharzyTrzech

Kapitalna odmiana Moj mąż uwielbia tiramisu, ale wlasnie te jajka go przeraźają czy coś w sam raz dla niego

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

jakie odmienione! naprawdę, ciekawy pomysł.
tym bardziej, że to sezon na rabarbar.
pięknie podany deser.
pozdrawiam!
Karmel-itka

  Załączniki
 
  1. Asia

Przepięknie wygląda Na takie oryinalne przepisy miałam nadzieję w akcji na durszlaku. Zachęcam do wspólnej zabawy.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony