Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Bardzo proste do przygotowania, nie za słodkie i smaczne. W sam raz na zimową porę. Najlepsze na ciepło.

 Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany
  • 100g mielonych orzechów (lub migdałów)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
  2. Śmietanę wymieszać z cukrem, orzechami i cynamonem. Napełnić wydrążone jabłka (może być kopiato).
  3. Połówki jabłek ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 30- 40min. w temperaturze 160°C.
  2. Białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać cukier puder. Bezę przełożyć do szprycy i udekorować nią połówki jabłek. Posypać płatkami migdałowymi. Zapiec przed kolejne 10 min. do zarumienienia.
  3. Podawać od razu na ciepło.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 15 min.
zegarek3

Czas pieczenia

około 50 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Pieczone jabłka z orzechami i bezą

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

Tak, z kukurydzianą na pewno, bo też piekłam
Witam, ciasto Pyszne. Lecz napotkałem problem po upieczeniu strasznie się łamało...
Faktycznie przypomina keksa, ale jednak jest troszę inny. Można go potraktować j...
dzień doby właśnie robię placek korzenny i nie widzę proszku do pieczenia. Czy j...
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
  • Kasia Głąb
  • Elżbieta Marta Grabowska
  • Dorota
  • KAZIMIERA FRAMSKA
  • Alicja Zołańska
  • Monika Joanna Stelmaszyk
  • Sabina Miedziak
  • Ewelina
  • Mariusz Stfan Gutmański
  • Ola Sz
Początek strony